Παθητικό Κτίριο : Ποιότητα Ζωής και ΥγείαΒιωσιμότητα και ΑειφορίαΠροσιτό κόστος κατασκευής και χρήσης.
Στις 29 Μαρτίου 2012 ιδρύθηκε στην Αθήνα το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ . Επιστήμονες της Μηχανικής, της Νομικής και της Επικοινωνίας αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να προωθήσουν στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, το πρότυπο του παθητικού κτιρίου (Passiv Haus), ένα πρότυπο που μπορεί αποδεδειγμένα να συμβάλλει ουσιαστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των κτιρίων στον Ελλαδικό χώρο.
Το ΕΙΠΑΚ είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που διοικείται από 12 εταίρους και έχει 150 μέλη μηχανικούς , τεχνικά γραφεία και εταιρείες καθώς και εμπορικές εταιρείες σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.
Ποιοι Είμαστε
Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ είναι εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Παθητικών Κτιρίων στην Ελλάδα. Εδώ και μια δεκαετία έχει διοργανώσει κάθε χρόνο πανελλήνια συνέδρια παθητικών κτιρίων, πάνω απο 100 σεμινάρια για 1.500 μηχανικούς και 500 τεχνίτες και έχει πιστοποιήσει 150 μηχανικούς ως πιστοποιημένους σχεδιαστές παθητικών κτιρίων.
Το ΕΙΠΑΚ είναι εξουσιοδοτημένος από το Διεθνές Ινστιτούτο Παθητικών Κτιρίων πιστοποιητής παθητικών κτιρίων και έχει πιστοποιήσει παθητικά κτίρια σε Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία και Ιταλία.
Τα παθητικά κτίρια, μια ιδέα που ξεκίνησε από τη Βόρεια Ευρώπη το 1990, γνωρίζουν διεθνώς μια θεαματική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, καθώς στηρίζονται στο πιο άρτια τεκμηριωμένο κατασκευαστικό πρότυπο, ενώ ταυτόχρονα αποδεδειγμένα λειτουργούν. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 100.000 παθητικά κτίρια στον κόσμο και αυξάνονται ραγδαία, καθώς όλο και περισσότερες πόλεις, πειφέρειες και χώρες υιοθετούν το πρότυπο Passive House ως ένα βασικό εργαλείο για το σχεδιασμό τόσο νέων όσο και την αναβάθμιση υφιστάμενων κτιρίων.
Η έρευνα αποδεικνύει πως τα παθητικά κτίρια προσφέρουν τη βέλτιστη εσωτερική ατμόσφαιρα διαβίωσης με το ελάχιστο κόστος χρήσης. Τα οφέλη από αυτό είναι πολλαπλά : για τους χρήστες των κτιρίων, για την κατασκευαστική βιομηχανία, για το περιβάλλον.
Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ υποστηρίζει εδω και μια δεκαετία όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα της κατασκευής κτιρίων (αρχιτέκτονες μηχανικούς, πολιτικούς μηχανικούς και μηχανολόγους μηχανικούς, κατασκευαστές, εταιρείες παραγωγής και εμπορίας παθητικών συστημάτων), αλλά και το ευρύ κοινό, με πλούσια και αμερόληπτη πληροφόρηση για όλες τις πτυχές του σχεδιασμού και υλοποίησης παθητικών κτιρίων.
Η καθημερινή μας δραστηριότητα περιλαμβάνει:
- τη διοργάνωση συνεδρίων και ενημερωτικών ημερίδων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
- την ανάπτυξη σεμιναρίων για μηχανικούς και τεχνικούς που ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή με το πρότυπο PassivHaus και να μάθουν τις βασικές αρχές σχεδιασμού και υλοποίησής του.
- την εξειδικευμένη περαιτέρω κατάρτιση και πιστοποίηση μηχανικών και τεχνικών
- τη συμβολή στην ενημέρωση και μεταφορά τεχνογνωσίας για την παραγωγή παθητικών συστημάτων στην Ελλάδα.
- την υποστήριξη κάθε προσπάθειας υλοποίησης νέου ή υφιστάμενου κτιρίου, δημόσιου ή ιδιωτικού, σύμφωνα με το πρότυπο PassivHaus στον Ελλαδικό χώρο και η υποστήριξη της πιστοποίησής του.
- τη συμμετοχή στη δημόσια συζήτηση, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και η έμπρακτη συμβολή, μέσα από ποικίλες δράσεις, στην ανάπτυξη των νέων ευρωπαϊκών προτύπων κτιρίων σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, όπως επιτάσσουν η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία
- τη συμμετοχή σε όλα τα εθνικά και διεθνή φόρα που προτάσσουν την εξοικονόμηση ενέργειας ως τη βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
- τη συνεργασία με όλους τους φορείς της αγοράς και της κοινωνίας για την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας ως μόνης και πρώτης ανανεώσιμης ενέργειας.
Το Ε.Ι.ΠΑ.Κ. καλεί καθημερινά τους Έλληνες μηχανικούς, το σύνολο του κλάδου της οικοδομής, αλλά και το ευρύ κοινό να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια, που μοναδικό σκοπό έχει να βελτιώσει θεαματικά την ενεργειακή συμπεριφορά, την περιβαλλοντική ποιότητα των ελληνικών κτιρίων και την ποιότητα ζωής και την υγεία των πολιτών που ζουν σε αυτά, με όλα τα οφέλη που θα έχει αυτό για την ελληνική οικονομία.
Οι Στόχοι μας
Ενημερωτικών ημερίδων και workshops σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Διαρκής επαφή με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και Τεχνική Υποστήριξη των αναγκών των τεχνικών υπηρεσιών των Δήμων.
Σεμιναρίων για μηχανικούς και τεχνικούς όλων των κλάδων της οικοδομής και πιστοποίηση τους. Περαιτέρω εξειδίκευση των μηχανικών πάνω στο σχεδιασμό παθητικών κτιρίων και διαρκής τεχνική υποστήριξη καθόλο το χρόνο υλοποίησης.
Με όλους τους κλαδους της κατασκευαστικής βιομηχανίας και μεταφορά τεχνογνωσίας για την παραγωγή και πιστοποίηση παθητικών συστημάτων, ιδιαίτερα κουφωμάτων αλουμινίου, στην Ελλάδα.
Κάθε προσπάθειας υλοποίησης νέου ή αναβάθμισης υφιστάμενου κτιρίου, σύμφωνα με το πρότυπο PassivHaus στον Ελλαδικό χώρο και η υποστήριξη της πιστοποίησής του.
Στη δημόσια συζήτηση, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και έμπρακτη συμβολή, μέσα από ποικίλες δράσεις, στην ανάπτυξη των νέων ευρωπαϊκών προτύπων κτιρίων σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, όπως επιτάσσουν η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία και το ΕΣΕΚ.
Εχουμε διοργανώσει μέχρι σήμερα :
- 100 σεμινάρια γενικής επιμόρφωσης
- 25 σεμινάρια πιστοποίησης μηχανικών
- 2 σεμινάρια πιστοποίησης τεχνικών
- 4 πανελλήνια συνέδρια παθητικών κτιρίων
- 2 φοιτητικούς διαγωνισμούς
Εχουμε συμμετάσχει σε :
- 8 παγκόσμια συνέδρια παθητικών κτιρίων
- 25 εθνικά συνέδρια εξοικονόμησης ενέργειας
- 15 διεθνείς και εθνικές εκθέσεις
- 20 ημερίδες
- 4 ευρωπαϊκά προγράμματα Horizon και Erasmus+
Η Ομάδα μας
Η καρδιά του ΕΙΠΑΚ
Η Ιστορία μας
Η πορεία μας μέσα στον χρόνο.
420 π.χ.
Σωκράτης
1991
Wolfgang Feist
1993
Passivhaus Institut
2011
H πρώτη Παθητική Κατοικία στην Αθήνα
2012
Ίδρυση του ΕΙΠΑΚ
2012
Τρεις Παθητικές μαιζονέτες στο Βόλο
2012
1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παθητικών Κτιρίων
Περί τα 450 άτομα συμμετείχαν στο πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Παθητικό Κτίριο, στη διάρκεια του οποίου έγινε παρουσίαση παραδειγμάτων σχεδιασμού Παθητικών Κτιρίων στην Ελλάδα, ενώ παρουσιάστηκε η εμπειρία της κατασκευής και πιστοποίησης Παθητικών Κτιρίων σε ευρωπαϊκές χώρες από εκπροσώπους άλλων Ινστιτούτων, όπως Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Βέλγιο, Ισπανία.
2012
1ο Σεμινάριο PH Basics στην Ελλάδα
Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου έγινε με επιτυχία το 1ο σεμινάριο Passive House Basics στην Αθήνα, στις εγκαταστάσεις της Systemair Hellas στο Ίλιον. Τριάντα μέλη του ΕΙΠΑΚ παρακολούθησαν επτά ώρες παρουσιάσεις υψηλού επιπέδου, συμμετείχαν σε μια πολύ παραγωγική συζήτηση και γνώρισαν από κοντά τα συστήματα αερισμού με ανάκτηση θερμότητας της χορηγού εταιρείας.
2013
Το ΕΙΠΑΚ στο πρώτο εθνικό συνέδριο για τα παθητικά κτίρια στην Τουρκία.
Αντιπροσωπεία του ΕΙΠΑΚ συμμετείχε στο πρώτο εθνικό συνέδριο για τα Παθητικά Κτίρια στην Τουρκία, που διοργανώθηκε από το SEPEV.
2014
1ο Σεμινάριο Certified Passive House Designer στην Αθήνα
2015
Πιστοποιείται το πρώτο ελληνικό κούφωμα, το S91 της ΑLumil
2015
Πιστοποιούνται οι παθητικές κατοικίες στην Αγριά
Σχεδόν πέντε χρόνια χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί τελικά, το εγχείρημα των Στέφανου Χατζούλη, Πολιτικού Μηχανικού ΤΕ και Χριστίνας Γεωργιάδη, Αρχιτέκτονος Μηχανικού, να μελετήσουν, σχεδιάσουν , υλοποιήσουν και λάβουν διεθνή πιστοποίηση Passivhaus για το πρώτο καινούργιο παθητικό σπίτι στην Ελλάδα.
Φεβρουάριος 2016
Ολοκληρώθηκε η διεθνής πιστοποίηση του κτιρίου ως EnerPHit, δηλαδή ως Παθητικού Κτιρίου από ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση
Tο κτίριο ικανοποιεί και τις απαιτήσεις ενός νέου Παθητικού Κτιρίου, η πιστοποίηση EnerPHit είναι όμως εξαιρετικά σημαντική, μια και το Γερμανικό Ινστιτούτο Παθητικών Κτιρίων αποφάσισε μόλις το 2015 να πιστοποιεί κτίρια από ανακαίνιση σε θερμά κλίματα και το κτίριο είναι ένα από τα πρώτα με αυτήν την πιστοποίηση στον κόσμο και το πρώτο στην ΝΑ Μεσόγειο.
2016
To ΕΙΠΑΚ συμμετέχει για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα
Μάιος 2016
Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες Πιστοποίησης Παθητικών Κτιρίων
Από την 1η Μαΐου 2016 το ΕΙΠΑΚ παρέχει και υπηρεσίες πιστοποίησης Παθητικών Κτιρίων. Το στέλεχος του ΕΙΠΑΚ, Στέφανος Παλλαντζάς, είναι πλέον εξουσιοδοτημένος από το Passivhaus Institut πιστοποιητής παθητικών κτιρίων με δυνατότητα πιστοποίησης κτιρίων στην Ελλάδα και την Κύπρο , αλλά και οπουδήποτε στον κόσμο. Το ΕΙΠΑΚ είναι ο πρώτος εξουσιοδοτημένος οργανισμός στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο που παρέχει αυτές τις υπηρεσίες. Ήδη στην Ελλάδα υπάρχουν δύο πιστοποιημένα παθητικά κτίρια, στο Βόλο και στην Αθήνα.
Ιούνιος 2019
Το πρώτο πιστοποιητικό του ΕΙΠΑΚ εκτός Ελλάδας
Το πρώτο πιστοποιητικό Παθητικού Κτιρίου για κτίριο εκτός Ελλάδος εξέδωσε το ΕΙΠΑΚ. Πρόκειται για ένα κτίριο πολυκατοικίας 8 διαμερισμάτων και 750 m2, στο Putignano της Ιταλίας. Το κτίριο, το οποίο πιστοποιείται ως Passive House Plus, είναι δουλειά του αρχιτέκτονα Piero Russo και του Ιταλικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου Zephir-Passivhaus Italia
2019
Παγκόσμιο Συνέδριο στην Κίνα με τη Συμμετοχή του ΕΙΠΑΚ
Το 23ο Διεθνές Συνέδριο Παθητικών Κτιρίων ολοκληρώθηκε επιτυχώς στην Gaobeidian της Κίνας και το συμπέρασμα από την παγκόσμια αυτή συνάθροιση είναι διττό: 1) Το Παθητικό Κτίριο αποκτά ισχυρή υπόσταση παγκοσμίως και 2) το «τρένο» που εξαπλώνει την κατασκευή Παθητικών Κτιρίων στην Κίνα είναι αξιοπρόσεκτο.
2019
Προκήρυξη Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Φοιτητών
Το ΕΙΠΑΚ, σε συνεργασία με το Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου, προκηρύσσει φοιτητικό διαγωνισμό για τον αρχιτεκτονικό/ενεργειακό σχεδιασμό νηπιαγωγείου στο Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου. Στόχος είναι η εξοικείωση των νέων μηχανικών με τον βέλτιστο τρόπο δόμησης και ριζικής αναβάθμισης κτιρίων μέσω της μη τυπικής μάθησης, που προσφέρει ο διαγωνισμός.
2020
Σεμινάριο Σχεδιαστών Παθητικού Κτιρίου στην Κωνσταντινούπολη
2020
Συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα RINNO
Το ΕΙΠΑΚ συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα RINNO, στο πλαίσιο του οποίου θα σχεδιάσει, αναπτύξει και εφαρμόσει τις πρακτικές και υπηρεσίες του Παθητικού Κτιρίου στο πιλοτικό έργο κτιρίου τετραώροφης πολυκατοικίας 8 διαμερισμάτων, δεκαετίας του ’60, στον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου.
Site: rinno-h2020.eu
Ιούλιος 2020
Απονομή Βραβείων Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού
Το ΕΙΠΑΚ και ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου πραγματοποίησαν εκδήλωση απονομής των πρώτων βραβείων του φοιτητικού Διαγωνισμού για τον Αρχιτεκτονικό/Ενεργειακό σχεδιασμό του πρώτου νηπιαγωγείου στην Ελλάδα, σύμφωνα με το πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου.
Νοέμβριος 2020
Πιστοποίηση πολυκατοικίας στο Μόναχο
Οκτ 2020-Φεβ 2021
5ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων
Το πρώτο παθητικό σχολείο από ανακαίνιση στην Ελλάδα, από την πρώτη πιστοποιημένη μηχανικό σε Δήμο στην Ελλάδα.
Σεπτέμβριος 2021
Το nZEB Roadshow ξεκινάει το ταξίδι του στην Ελλάδα
Με πρώτη στάση το Ναύπλιο, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα nZEB Roadshow ξεκίνησε τις δωρεάν δράσεις ενημέρωσης για όλο τον κόσμο, σχετικά με τα κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης και το πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου. Το ΕΙΠΑΚ θα επισκεφθεί 10 ελληνικές πόλεις μέσα σε δύο χρόνια με εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό, επαγγελματίες, μαθητές και φοιτητές, ενώ αντίστοιχες δράσεις θα πραγματοποιηθούν σε άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες.
Site: nzebroadshow.eu
2021
Συμμετοχή στο outPHit project
Μέσω του outPHit, ποικιλία case studies αποτελούν απόδειξη της εφαρμοσιμότητας της ιδέας σε χώρες της Ευρώπης. Ενώ εξετάζονται και άλλοι τύποι κτιρίων, το βασικό ενδιαφέρον έγκειται στις κατοικίες πολλών οικογενειών, καθώς αποτελούν την περίπτωση όπου η όσο το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση στους ενοίκους είναι περισσότερο αναγκαία.
Site: outphit.eu
Νοέμβριος 2021
Απονομή βραβείων Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Φοιτητών
Το ΕΙΠΑΚ σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων διοργάνωσε την τελετή απονομής βραβείων του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Φοιτητών 2021, με αντικείμενο την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίου γεωργικών αποθηκών στα Τρίκαλα και την μετατροπή του σε κόμβο καινοτομίας και νεοφυών επιχειρήσεων (τύπου hub), σύμφωνα με το πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου.
Ιούνιος 2022
Αδειοδοτείται η πρώτη παθητική πολυκατοικία στην Ελλάδα
Στο Χαλάνδρι, θα κατασκευαστεί η πρώτη παθητική πολυκατοικίας στην Αθήνα, με την ονομασία MY ECOS-Unique Living Homes. Πρόκειται για συγκρότημα 8 κατοικιών (5 διαμερίσματα & 3 μεζονέτες), το οποίο έχει σχεδιαστεί εξ’ αρχής ως Παθητικό Κτήριο και κατατάσσεται στην ανώτατη κατηγορία ενεργειακής απόδοσης Passive House Plus. Το ΜΥ ECOS θα καταναλώνει το 1/10 της ενέργειας ενός συμβατικού κτηρίου και το 1/5 ενός κτηρίου ενεργειακής κλάσης Α+.
International Passive House Association (iPHA)
Η iPHA ιδρύθηκε από το PHI (Passive House Institute) για να φέρνει σε επαφή τα ενδιαφερόμενα μέρη από όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα αξιοποιεί το διεθνές ενδιαφέρον για το Παθητικό Κτίριο προκειμένου να το προάγει παγκοσμίως.
Μέσω του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου (ΕΙΠΑΚ) και της iPHA (International Passive House Association), οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πλειάδα πληροφοριών σχετικά με το Παθητικό Κτίριο μέσω διαφόρων καναλιών, όπως είναι η Passipedia, μια «εγκυκλοπαίδεια» ειδικευμένων γνώσεων σχετικά με το Παθητικό Κτίριο, που διαρκώς εμπλουτίζεται.