Γενικές πληροφορίες για τα σεμινάρια μας

Είτε είστε αρχιτέκτονες είτε μηχανικοί είτε τεχνίτες είτε κατασκευαστές ή ακόμη και ιδιοκτήτες, έχουμε το σεμινάριο που σας ταιριάζει, με τις ικανότητες και το επίπεδο γνώσεων που επιθυμείτε.

Ειδικοί στην εκπαίδευση για το σχεδιασμό και υλοποίηση κτιρίων υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

Από το 2012, έχουμε εκπαιδεύσει εκατοντάδες επαγγελματίες της κατασκευαστικής βιομηχανίας, όπως μηχανικούς, εργολάβους, τεχνίτες στα πρότυπα της κατασκευής παθητικών κτιρίων. Ενημερωνόμαστε συνεχώς και βελτιώνουνε τα σεμινάρια μας, ώστε να συμπίπτουν με τις εξελίξεις στην τεχνολογία και τη γνώση, σχετικά με τα κτίρια υψηλής ενεργειακής απόδοσης παγκοσμίως. Οι εκπαιδευτές μας, είναι ειδικευμένοι επαγγελματίες με μια ευρεία γκάμα από γνώσεις, ικανότητες και εμπειρία πάνω στο πρότυπο του παθητικού κτιρίου.
Σας καλούμε να συμμετάσχετε στη συνεχώς αναπτυσσόμενη ελληνική και διεθνή κοινότητα των πιστοποιημένων σχεδιαστών παθητικών κτιρίων, η οποία λειτουργεί με σκοπό τη βελτίωση του κτιριακού μας περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση του πλανήτη.

Εκπαιδευτικές μονάδες (credits) για την ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων και την ανανέωση του πιστοποιητικού.

Τα εξειδικευμένα μας  σεμινάρια (masterclass), τα οποία είναι εγκεκριμένα από το Γερμανικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου, αποδίδουν μονάδες ως προς την ανανέωση πιστοποίησης των σχεδιαστών.

Προσαρμοσμένη εκπαίδευση in-house.

Συνεργαζόμαστε με Τεχνικές Υπηρεσίες Δήμων αλλά και με ιδιωτικές τεχνικές και εμπορικές εταιρίες και αρχιτεκτονικά γραφεία σε όλη την Ελλάδα, που επιζητούν προσαρμοσμένη εκπαίδευση στο πρότυπο του παθητικού κτιρίου. Προσαρμόζουμε το περιεχόμενο για να διασφαλίσουμε ότι η ομάδα σας θα έχει τις δεξιότητες και τη γνώση που απαιτείται για να παραδώσει τα κτίρια του αύριο, σήμερα.

Ποιο Σεμινάριο σου ταιριάζει;

ΔΙΑΛΕΞΕ ΕΝΑ Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΟΥ

Βασικά σεμινάρια


Ειδικά για μηχανικούς:

Το σεμινάριο διάρκειας 20 ωρών περιλαμβάνει τα βασικότερα στοιχεία θεωρίας σχεδιασμού Παθητικών Κτιρίων. Δίνεται έμφαση στο θεωρητικό κομμάτι και σε έννοιες της φυσικής κτιρίου, απαραίτητες για το σεμινάριο σχεδιασμού και κατασκευής (11PHDC). Στο σεμινάριο, αναλύονται η φιλοσοφία σχεδιασμού κτιρίων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, η εξέλιξη στο χρόνο και η σημερινή μορφή σχεδιασμού και κατασκευής.

Το σεμινάριο διάρκειας 60 ωρών περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες σχεδιασμού και κατασκευής για νεόδμητα και υφιστάμενα κτίρια. Αναλύονται διεξοδικά οι 5 βασικές αρχές του Παθητικού Κτιρίου και ο τρόπος εφαρμογής τους, καθώς και η βελτιστοποίηση σχεδιασμού των μηχανολογικών συστημάτων. Παράλληλα, η θεωρητική γνώση συνδυάζεται και με πρακτική εφαρμογή στο εργοτάξιο (πχ τοποθέτηση κουφωμάτων), εφόσον υπάρχει προσβάσιμο Παθητικό Κτίριο υπό κατασκευή την περίοδο του σεμιναρίου.

Το σεμινάριο διάρκειας 35 ωρών περιλαμβάνει όλη τη θεωρητική γνώση ως προς τη χρήση των λογισμικών PHPP και DesignPH, καθώς και ένα απτό παράδειγμα σχεδιασμού ενός κτιρίου από την αρχή μέχρι το τέλος. Η υπολογιστική μέθοδος και τα λογισμικά μοντελοποίησης τα οποία έχουν δημιουργηθεί και δοκιμαστεί από το 1990 παγκοσμίως αποτελούν τη ναυαρχίδα του προτύπου Παθητικού Κτιρίου, διότι μέσω των συγκεκριμένων λογισμικών έχει ελαχιστοποιηθεί το performance gap μεταξύ σχεδιασμού και υλοποίησης.  Τέλος, το PHPP είναι αναγνωρισμένο ως ένα από τα κορυφαία εργαλεία ενεργειακού ισοζυγίου κτιρίων γενικότερα, ανεξαρτήτως της πιστοποίησης τους ως Παθητικά.

Το σεμινάριο διάρκειας 15 ωρών περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την εξέταση Σχεδιαστή/Συμβούλου Παθητικών Κτιρίων. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα λυθούν ασκήσεις και παλαιότερα θέματα και θα δοθεί εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο θα είναι απαραίτητο για τις εξετάσεις. Το συγκεκριμένο σεμινάριο κρίνεται απαραίτητο για όποιον/α έχει πρόθεση να πιστοποιηθεί ως Σχεδιαστής/Σύμβουλος Παθητικών Κτιρίων μέσω εξετάσεων.

Η επίσημη γραπτή εξέταση, η οποία διέπεται από συγκεκριμένο κανονισμό και με προκαθορισμένη ύλη είναι διάρκειας τριών ωρών και τριάντα λεπτών. Η εξέταση θεωρείται επιτυχής, όταν ο υποψήφιος καλύπτει τουλάχιστον το 50% των πόντων της βαθμολογίας. Οι επιτυχόντες θα λάβουν πιστοποιητικό από το Γερμανικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου και θα καταχωρηθούν στην παγκόσμια βάση δεδομένων για 5 χρόνια. Σεμινάριο και Εξέταση θα γίνουν υπό την εποπτεία του ΕΙΠΑΚ.

Οι ημερομηνίες της εξέτασης ορίζονται από το Ινστιτούτο Παθητικών Κτιρίων (PHI) και διεξάγονται στην Ελλάδα και την Κύπρο από το ΕΙΠΑΚ σε συνεργασία με το PHI.Δεν συνιστάται η συμμετοχή στην εξέταση χωρίς την παρακολούθηση των σεμιναρίων 11PHDC, 12PHPP και 13PHEx.


Σημείωση: για την συμμετοχή στην εξέταση απαιτείται η αγορά ή η κατοχή ενός επίσημου αντιτύπου του λογισμικού PHPP με μοναδικό ατομικό σειριακό αριθμό.

Αν έρχεστε πρώτη φορά σε επαφή με το πρότυπο και γενικότερα με τον ενεργειακό σχεδιασμό κτιρίων, προτείνουμε να παρακολουθήσετε όλη τη σειρά των σεμιναρίων. Αν διαθέτετε βασικές γνώσεις ενεργειακού σχεδιασμού, συστήνουμε να παρακολουθήσετε τουλάχιστον τα 11PHDC και 12PHPP. Αν σας ενδιαφέρει οπωσδήποτε η πιστοποίηση σας ως Σχεδιαστής Παθητικών Κτιρίων προτείνουμε να παρακολουθήσετε οπωσδήποτε και το 13PHex.

Επωφεληθείτε από το εκπτωτικό πακέτο για το σεμινάριο πιστοποίησης σχεδιαστών Παθητικών Κτιρίων και λάβετε έκπτωση 15% με δήλωση συμμετοχής έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Οι προπτυχιακοί φοιτητές με Φοιτητική συνδρομή στο ΕΙΠΑΚ λαμβάνουν έκπτωση 50%.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα για τον 2ο κύκλο σεμιναρίων. Και τα σεμινάρια καθώς και η εξέταση, με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα είναι αποκλειστικά Online!

 •  Κύκλος Σεμιναρίων
  • 12-15 Οκτωβρίου: 10PHO
  • 20 Οκτωβρίου – 05 Νοεμβρίου: 11PHDC
  • 10-20 Νοεμβρίου: 12PHPP
  • 26-27 Νοεμβρίου: 13PHex
 • Εξετάσεις:
  • Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στις 10.00

Η επίσημη γραπτή εξέταση, η οποία διέπεται από συγκεκριμένο κανονισμό και με προκαθορισμένη ύλη είναι διάρκειας τριών ωρών και τριάντα λεπτών. Η εξέταση θεωρείται επιτυχής, όταν ο υποψήφιος καλύπτει τουλάχιστον το 50% των πόντων της βαθμολογίας. Οι επιτυχόντες θα λάβουν πιστοποιητικό από το Γερμανικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου και θα καταχωρηθούν στην παγκόσμια βάση δεδομένων για 5 χρόνια. Σεμινάριο και Εξέταση θα γίνουν υπό την εποπτεία του ΕΙΠΑΚ. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ώρες διδασκαλίας:

5 ώρες τις καθημερινές (4.00μμ – 9.00μμ), 10 ώρες τα Σαββατοκύριακα (9.00πμ – 2.00μμ και 3.00 – 8.00μμ) με ενδιάμεσο διάλειμμα μιας ώρας για φαγητό το μεσημέρι.

Τα σεμινάρια θα διεξαχθούν αποκλειστικά μέσω τηλεδιάσκεψης με την επαγγελματική πλατφόρμα Webinar Zoom. Η εξέταση θα είναι και αυτή αποκλειστικά online και θα διεξαχθεί μέσω της πλατφόρμας Moodle. Οι θέσεις στα σεμινάρια είναι περιορισμένες στις 30 και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Τα σεμινάρια θα διεξαχθούν εφόσον συμπληρωθεί ένας ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός 10 συμμετοχών.

Για την εγγραφή σας στα σεμινάρια και την εξέταση, παρακαλούμε επιλέξτε τις αντίστοιχες υπηρεσίες και προχωρήστε στην πληρωμή για την εξασφάλιση της θέσης σας.

Για να επιλέξετε κάποιο από τα παραπάνω σεμινάρια πάτησε εδώ

Ειδικά για τεχνικούς:

Αν είστε τεχνικός ή κατασκευαστής σας συστήνουμε το σεμινάριο και εξέταση 40 ωρών για την πιστοποίηση τεχνικών Παθητικών Κτιρίων. Το σεμινάριο επικεντρώνεται στη βελτιστοποίηση του κτιριακού κελύφους και των συστημάτων του, παρέχοντας παράλληλα βασικές γνώσεις αρχών σχεδιασμού ενώ περιλαμβάνει παράλληλα πρακτική, σε ειδικές εγκαταστάσεις που έχει δημιουργήσει και εξοπλίσει το ΕΙΠΑΚ για το σκοπό αυτό.

Το σεμινάριο , διάρκειας 18 ωρών, παρέχει τη γνώση και τις πρακτικές εφαρμογές που χρειάζονται οι τεχνίτες και κατασκευαστές για να υλοποιήσουν κτίρια σύμφωνα με το πιο απαιτητικό παγκοσμίως πρότυπο πολύ υψηλής ενεργειακής απόδοσης, το πρότυπο Passive House.

Το σεμινάριο επικεντρώνει στη βελτιστοποίηση του κτιριακού κελύφους και των συστημάτων του, παρέχοντας παράλληλα βασικές γνώσεις αρχών σχεδιασμού. Οι συμμετέχοντες διδάσκονται πρακτικές κατασκευής που ελαχιστοποιούν τις θερμογέφυρες ενώ βελτιώνουν στο μέγιστο βαθμό την αεροστεγανότητα του κτιρίου, με την επιλογή πολλών διαφορετικών υλικών. Παρέχεται μια εισαγωγή στα συστήματα του κτιρίου, με έμφαση στα συστήματα μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας, τις αντλίες θερμότητας και τις τεχνολογίες ΑΠΕ.

Η πρακτική λαμβάνει χώρα σε ειδικές εγκαταστάσεις που έχει δημιουργήσει και εξοπλίσει το ΕΙΠΑΚ για το σκοπό αυτό και συμπεριλαμβάνει και τη διενέργεια πραγματικού τεστ αεροστεγανότητας, την τοποθέτηση θερμομόνωσης σε τοιχοποιία, την τοποθέτηση κουφώματος σε τοιχοποιία, την ενίσχυση αεροστεγανότητας του κελύφους, την εγκατάσταση και ρύθμιση συστήματος αερισμού. Το κομμάτι της πρακτικής θα διεξαχθεί σε μικρά γκρουπ και τηρώντας τις αποστάσεις και όλες τις λοιπές προδιαγραφές προστασίας της δημόσιας υγείας που θα τεθούν από τον ΕΟΔΥ.

Τα σεμινάρια θα λαμβάνουν χώρα μόνο Σάββατο και Κυριακή για την εξυπηρέτηση όλων των τεχνικών. Επωφεληθείτε από τα εκπτωτικά πακέτα για το σεμινάριο πιστοποίησης τεχνικών Παθητικών Κτιρίων και λάβετε έκπτωση 10%25% και 50% με συνδρομή στο ΕΙΠΑΚ BASICPREMIUM και VIP αντίστοιχα.

 • Χρόνος διεξαγωγής Σεμιναρίου : 2 Σάββατα και 2 Κυριακές
 • Εξετάσεις Πιστοποίησης : θα ανακοινωθεί σε εύθετο χρόνο.
 • Ώρες διδασκαλίας (θεωρία):
  • Σάββατο : 10.00πμ-1.00μμ και 4.00μμ-7.00μμ (Γκρουπ Α+Β)
  • Κυριακή : 10.00πμ-2.30μμ (ΓΚΡΟΥΠ Α – ΚΕΛΥΦΟΣ) και 4.00μμ-8.30μμ (ΓΚΡΟΥΠ Β – ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ)
  • Σάββατο : 10.00πμ-2.30μμ (ΓΚΡΟΥΠ Α – ΚΕΛΥΦΟΣ) και 4.00μμ-8.30μμ (ΓΚΡΟΥΠ Β – ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ)
  • Κυριακή : Θα διεξαχθεί η πρακτική άσκηση η οποία θα διαρκέσει 3,5 ώρες για κάθε γκρουπ.
Οι θέσεις στα σεμινάρια είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Τα σεμινάρια θα διεξαχθούν εφόσον συμπληρωθεί ένας ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός συμμετοχών. Οι συμμετέχοντες απαιτείται να έχουν προηγούμενη εμπειρία κατασκευών. 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι συμμετέχοντες παρακολουθούν από κοινού την πρώτη ενότητα του σεμιναρίου και κατόπιν χωρίζονται σε 2 ομάδες ανάλογα με την ειδικότητα και παρακολουθούν την δεύτερη και την τρίτη ενότητα χωριστά. Κάθε συμμετέχων μπορεί να αποκτήσει είτε τη μια είτε και τις δύο πιστοποιήσεις, λαμβάνοντας μέρος στην αντίστοιχη εξέταση.

Η γραπτή εξέταση είναι διάρκειας 90 λεπτών και περιλαμβάνει ερωτήσεις πολλαπλών απαντήσεων.

Για να επιλέξετε το παραπάνω σεμινάριο πατήστε εδώ

Εξειδικευμένα σεμινάρια


Εξειδικευμένο σεμινάριο 10 ωρών για την αεροστεγανότητα των κτιρίων και τον έλεγχο αυτής.

Εξειδικευμένο σεμινάριο 10 ωρών για τον σχεδιασμό και υλοποίηση μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας σε κτίρια κατοικίας.

Εξειδικευμένο σεμινάριο 40 ωρών για την χρήση του PHPP. Αν θέλετε να βελτιώσετε τις γνώσεις σας σχετικά τις προχωρημένες λειτουργίες του PHPP, το designPH, το bim2PH και την επίλυση θερμογεφυρών, προτείνουμε να παρακολουθήσετε το σεμινάριο πιστοποίησης PHPP Expert. Αν σας ενδιαφέρει η πιστοποίησή σας ως PHPP Expert και θέλετε να συμμετάσχετε στην εξέταση, θα πρέπει να είστε ήδη πιστοποιημένος Σχεδιαστής / Σύμβουλος Παθητικών Κτιρίων.

Εξειδικευμένο Σεμινάριο 5 ωρών για την διαδικασία πιστοποίησης παθητικών κτιρίων.

Λοιπά σεμινάρια


Το ΕΙΠΑΚ έχει την τεχνογνωσία και το υλικό να διοργανώνει και άλλα εξειδικευμένα σεμινάρια, ανάλογα με τη ζήτηση της αγοράς, όπως :

Τοποθέτηση κουφωμάτων με αποφυγή θερμογεφυρών
Καλές πρακτικές μόνωσης κελύφους
Σχεδιασμός συστημάτων ψύξης/θέρμανσης για παθητικά κτίρια
Χρήση τεχνολογιών ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας
Υπολογισμός και αντιμετώπιση θερμογεφυρών
Χρήση PHPPκαι ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ

Εμφάνιση
Απόκρυψη