Μετά την ολοκλήρωσή του, ένα κτίριο μένει συχνά ανέπαφο κατά τη διάρκεια των δεκαετιών. Ως εκ τούτου, το ενεργειακό πρότυπο βάση του οποίου έχει σχεδιαστεί ή αναβαθμιστεί είναι ζωτικής σημασίας. Στο Διεθνές Συνέδριο Παθητικού Κτιρίου 2014 στο Άαχεν της Γερμανίας, το οποίο έλαβε χώρα στις 25-27 Απριλίου, εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο έδειξαν πώς οι τρέχουσες κατασκευαστικές πρακτικές μπορούν να καταστούν κατάλληλες για το μέλλον. Η πρόσφατη πρόοδος στα δομικά στοιχεία υψηλής ενεργειακής απόδοσης υπήρξε ρηξικέλευθη. Στην παράλληλη έκθεση παρουσιάστηκαν πολλά σχετικά παραδείγματα.
«Η ενεργειακά αποδοτική κατασκευή και ανακαίνιση γίνεται όλο και λιγότερο ακριβή κάθε χρόνο και έτσι καθίσταται ακόμη πιο ελκυστική για τους ιδιοκτήτες των κτιρίων», εξηγεί ο Δρ Wolfgang Feist, διευθυντής του Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ιννσμπρουκ. Το βραβείο για κουφώματα «ComponentAward», που απονεμήθηκε στο συνέδριο στο Άαχεν, αποδεικνύει ότι με την χρήση των τεχνολογιών του Παθητικού Κτιρίου μπορεί να επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση. «Η επένδυση στην ενεργειακή απόδοση του δικού σας κτιρίου είναι πρώτα και κύρια ζήτημα οικονομικής λογικής», λέει ο Feist. “Η βελτιωμένη άνεση είναι ένα πρόσθετο πλεονέκτημα, όπως είναι και η σημαντική συμβολή στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.”
Το γεγονός ότι και η ίδια η αρχιτεκτονική επίσης επωφελείται από το πρότυπο του Παθητικού Kτιρίου τεκμηριώθηκε στο Άαχεν με την απονομή ενός άλλου βραβείου. Κατά την έναρξη του συνεδρίου, απονεμήθηκε το Βραβείο «2014 PassiveHouseAward» σε έξι κτίρια και μία συνοικία: μια πολυκατοικία στο Βερολίνο (Γερμανία), ένα αναβαθμισμένο κτίριο στη Νέα Υόρκη (ΗΠΑ), ένα κτίριο σεμιναρίων στο Goesan (Νότια Κορέα), ένα μουσείο τέχνης στο Ravensburg (Γερμανία), ένα κτιριακό συγκρότημα στο Espoo (Φινλανδία), μια μονοκατοικία στη Φιλαδέλφεια (ΗΠΑ), και μια ολόκληρη συνοικία Παθητικών Κτιρίων στη Χαϊδελβέργη (Γερμανία). Το βραβείο δόθηκε στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ προγράμματος PassREg (PassiveHouseRegionswithRenewableEnergies) και ενισχύεται περαιτέρω από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας.
Κατά τη διάρκεια της διημερίδας, πραγματοποιήθηκαν σχεδόν εκατό διαλέξεις εμπειρογνωμόνων οι οποίες κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τις προκλήσεις που παρουσιάζονται κατά την κατασκευή ενός Παθητικού Κτιρίου σε διαφορετικές κλιματικές ζώνες μέχρι την εμπειρία που αποκόμισαν από ένα Παθητικό Κτίριο με χρήση σούπερ μάρκετ ή εσωτερικής πισίνας. Μια ειδική ενότητα, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος EuroPHit, επικεντρώθηκε βήμα προς βήμα στις επεμβάσεις σε υφιστάμενα κτίρια που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις εξελίξεις που θα επηρεάσουν σημαντικά τον τομέα των οικοδομών, όπως η σχετική Ευρωπαϊκή οδηγία για τα κτίρια. Η οδηγία, που ορίζει ότι όλα τα νέα κτίρια πρέπει να σχεδιάζονται ως “σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης» από το 2021 και μετά, μπορεί εύκολα να ικανοποιηθεί συνδυάζοντας το πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Το Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου ετοιμάζεται για την εξέλιξη αυτή με την εισαγωγή νέων κατηγοριών πιστοποίησης. Στο μέλλον, θα λαμβάνεται υπόψη όχι μόνο η ενεργειακή ζήτηση αλλά και η παραγωγή ενέργειας μέσα ή κοντά στο κτίριο, για παράδειγμα μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων. Στην καταληκτική του ομιλία, ο Δρ Feist αποκάλυψε μια νέα μέθοδο για τη συνολική αξιολόγηση της ενεργειακής απαίτησης ενός κτιρίου. Ένα σενάριο στο οποίο σημείο αναφοράς είναι η αποκλειστική χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνδεδεμένων με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
Η παρουσίαση του designPH -του νέου εργαλείου τρισδιάστατου σχεδιασμού- έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, ειδικά από τους σχεδιαστές και αρχιτέκτονες μεταξύ των περίπου 1.000 συμμετεχόντων του συνεδρίου. Το λογισμικό, βασισμένο στο SketchUp, επιτρέπει την τρισδιάστατη εισαγωγή δεδομένων που αφορούν τον ενεργειακό σχεδιασμό – το περίβλημα του κτιρίου και τα δεδομένα σκίασης εντοπίζονται αυτόματα και μπορούν να βελτιστοποιηθούν κατά το δοκούν. Τα αποτελέσματα μπορούν στη συνέχεια να εξαχθούν στο διεθνώς αναγνωρισμένο εργαλείο σχεδιασμού για Παθητικά Κτίρια, το PΗΡΡ, με μερικά μόνο κλικ.
Το Διεθνές Συνέδριο Παθητικού Κτιρίου, που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου, λαμβάνει χώρα από το 1997 σε διαφορετικό κάθε φορά μέρος. Το φετινό συνέδριο διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Δήμο του Άαχεν και τον Οργανισμό Ενέργειας (NRW). Παράλληλα με τις διαλέξεις των εμπειρογνωμόνων έλαβε χώρα μια ζωντανή έκθεση στην οποία συμμετείχαν κατασκευαστές ενεργειακά αποδοτικών δομικών στοιχείων και άλλοι σημαντικοί φορείς της βιομηχανίας. Περαιτέρω διοργανώθηκαν εργαστήρια και σεμινάρια στο πλαίσιο του συνεδρίου, το οποίο ολοκληρώθηκε με τις καθιερωμένες εκδρομές σε κατασκευασμένα Παθητικά Κτίρια στην ευρύτερη περιοχή. Το επόμενο Διεθνές Συνέδριο Παθητικού Κτιρίου θα πραγματοποιηθεί στη Λειψία (Γερμανία) στις 17 – 18 Απρ 2015.
Περισσότερο από το ένα τρίτο της συνολικής ενέργειας που καταναλώνεται στις βιομηχανικές χώρες προέρχεται από τη λειτουργία των κτιρίων, και το μεγαλύτερο μέρος αυτού χρησιμοποιείται για θέρμανση. Η κατανάλωση αυτή μπορεί να μειωθεί έως και κατά 90 τοις εκατό με τη χρήση της τεχνολογίας του Παθητικού Κτιρίου. Το υπόλοιπο της ζήτησης μπορεί εύκολα να καλυφθεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το πρότυπο αυτό δεν είναι μόνο ελκυστικό από οικονομική άποψη, αποτελεί επίσης μια σημαντική συμβολή στην ενεργειακή επανάσταση και την προστασία του κλίματος.
Φωτογραφίες των νικητών του «2014 PassiveHouseAward»και του «ComponentAward» μπορείτε να κατεβάσετε εδώ: www.flickr.com/photos/passive-house-institute
Δελτίο Τύπου ( Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου, 30 Απριλίου 2014) σε μορφή pdf: