Η συμμετοχή του ΕΙΠΑΚ στη Δημόσια Διαβούλευση για το άρθρο 77 (αναθεώρηση του άρθρου 25 του ΝΟΚ) στο σχέδιο νόμου «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής νομοθεσίας»

Κατ’ αρχή να εκφράσουμε την έκπληξή μας που σε 147 σχόλια επί του νομοσχεδίου, κανείς δεν σχολίασε μέχρι τώρα το συγκεκριμένο άρθρο που αναθεωρεί το αντίστοιχο άρθρο 25 του ΝΟΚ (4067/2012). Κι αυτό γιατί υπάρχουν πολύ σημαντικά πράγματα για σχολιασμό στο συγκεκριμένο άρθρο και την προτεινόμενη αναθεώρηση του με το παρόν νομοσχέδιο. Στην ουσία πρόκειται για ένα άρθρο του ΝΟΚ πλήρως ανενεργό και εν μέρει ανεφάρμοστο, τουλάχιστον για την παράγραφο 2. Αλλά ας πάμε από την αρχή.

1. Η προτεινόμενη αναθεώρηση της παραγράφου 1  του 4067 δεν έχει πλέον νόημα από τη στιγμή της εφαρμογής των κανόνων περί κτιρίων ΝΖΕΒ (πολύ χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης). Δηλαδή είναι πολύ γενναιόδωρο και δεν προσφέρει περιβαλλοντικά να δίνεις μπόνους 5% στο συντελεστή δόμησης , επειδή κάποιος έκανε ένα κτίριο μια κατηγορία καλύτερο (δηλαδή Α+) από το ελάχιστα απαιτητό Α! Θα είχε νόημα μια τέτοια επιβράβευση σε έναν σχεδιαστή εφόσον π.χ. σχεδίαζε και παρουσίαζε ένα κτίριο το οποίο θα καταναλώνει 2-3 φορές λιγότερο από το μέγιστο απαιτητόαν π.χ. το κτίριο καταναλώνει μεν λιγότερο από το μέγιστο απαιτητό αλλά ταυτόχρονα παράγει από ΑΠΕ περισσότερο από ότι καταναλώνει! Πως θα αποδεικνύεται αυτό? Θα μπορούσε με ένα διεθνώς αναγνωρισμένο υπολογιστικό εργαλείο πέραν του ΚΕΝΑΚ, όπως π.χ. το πλήρως εξελληνισμένο εργαλείο PHPP που διαθέτουμε ως ΕΙΠΑΚ.

2. Η παράγραφος 2 έμεινε ως έχει και επομένως με εξαίρεση κτίρια όπως το ΚΠΙΣΝ , θα παραμείνει  ανενεργή και άχρηστη για το πλατύ κοινό όπως είναι, ενώ θα μπορούσε να είναι ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για πολύ καλύτερα κτίρια.

– Το 10% είναι ένα ισχυρό κίνητρο για κάθε πολίτη είτε επενδυτή μεγάλου κτιρίου είτε μικροϊδιοκτήτη της ελληνικής παραδοσιακής οικογένειας για να κάνει το κτίριο του πιο «πράσινο». Π.χ για έναν μικροϊδιοκτήτη 10% σημαίνει ένα υπνοδωμάτιο παραπάνω, για έναν εργολάβο αντιπαροχής πιθανόν ένα διαμέρισμα παραπάνω, για ένα ξενοδόχο ένα δωμάτιο ή μια βίλα παραπάνω, για μια επιχείρηση 5 εργαζόμενους παραπάνω. Έτσι όμως όπως είναι δομημένο το άρθρο του ΝΟΚ, με την αναφορά στο αμερικανικό πρότυπο LEED, καθιστά αδιάφορο το κίνητρο για το 95% των νέων κτιρίων μια και η πιστοποίηση LEED είναι μια πανάκριβη διαδικασία ακόμη και για ένα κτίριο κατοικίας και για αυτό δεν έχουμε κανένα παράδειγμα τέτοιας κατοικίας στην χώρα μας. Μια τέτοια πιστοποίηση μπορεί να κοστίσει για μια κατοικία 15.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε το επιπλέον κόστος πρόσθετων επιμέρους μελετών που θα πρέπει να γίνουν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των πόντων του σχήματος πιστοποίησης. Χρήση του άρθρου έκανε το «Σταύρος Νιάρχος» , η Cosmote και κάποια κτίρια μεγάλων επενδυτών. Ακόμη και για επενδύσεις στον τουρισμό το κόστος πιστοποίησης LEED είναι απρόσιτο. Στην ουσία δηλαδή έχουμε το σοβαρότερο κίνητρο για τη δημιουργία πράσινων κτιρίων μαζικά, εντελώς ανενεργό για το 95% των περιπτώσεων.

–  Ελάχιστοι Έλληνες μηχανικοί γνωρίζουν διαδικασίες περιβαλλοντικής αξιολόγησης και ακόμη λιγότεροι είναι διαπιστευμένοι να κάνουν τέτοιες πιστοποιήσεις. Αντίθετα το ΕΙΠΑΚ το οποίο δραστηριοποιείται στην Ελλάδα 10 χρόνια πια, έχει εξελληνίσει όλη τη διαδικασία πιστοποίησης παθητικών κτιρίων και είναι εξουσιοδοτημένος Πιστοποιητής παθητικών κτιρίων, έχει εκπαιδεύσει και πιστοποιήσει πάνω από 200 μηχανικούς σε όλη την Ελλάδα και πιστοποιεί ελληνικά κτίρια σε όλη τη χώρα με κόστος που δεν ξεπερνάει κατά ΜΟ τα 1.500 ευρώ ανά κατοικία.

– Περαιτέρω οι πιστοποιήσεις περιβαλλοντικής απόδοσης δεν δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην βέλτιστη ενεργειακή απόδοση που είναι το πλέον σημαντικό σήμερα στα κτίρια, που καταναλώνουν το 40% της συνολικής ενέργειας. Έτσι το άρθρο στην ουσία εμπεριέχει μια σημαντική αντίφαση. Εξοικονόμηση ενέργειας ή αειφορία? Όσοι χρησιμοποιούν τέτοιες λογικές, προσπαθούν με άλλους τρόπους να «βελτιώσουν» την αειφορία του κτιρίου. Π.χ.το κτίριο της Cosmote πήρε σημαντικούς πόντους και έγινε LEED gold γιατί υποτίθεται πως οι εργαζόμενοι θα πήγαιναν στη δουλειά με τον ηλεκτρικό προαστιακό, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει. Επίσης πήρε πόντους γιατί στην οροφή του έχει διάδρομο για τζόκινγκ των εργαζομένων και ελιές. Αντιθέτως από τους 38 πόντους ενεργειακής απόδοσης πήρε μόλις 8 μια και καταναλώνει απίστευτα υψηλή ενέργεια για να ψύξει τους κεντρικούς servers.

–  Θα πρέπει λοιπόν να οριστεί άμεσα ποιες μεθοδολογίες υπολογισμού (και τα αντίστοιχα υπολογιστικά εργαλεία) θα συνοδεύουν την Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης και θα αποδεικνύουν την υψηλή ενεργειακή απόδοση του κτιρίου, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο, καθώς και ποια σχήματα πιστοποίησης θα αποδεικνύουν την αειφορία του κτιρίου.

Εμείς ως ΕΙΠΑΚ διαθέτουμε το διεθνώς αναγνωρισμένο και πλήρως εξελληνισμένο και με εξαιρετικά χαμηλό κόστος μόλις 200,00 ευρώ λογισμικό ενεργειακού σχεδιασμού παθητικών κτιρίων και κτιρίων ΝΖΕΒ που ονομάζεται PHPP, λογισμικό που, όπως και ο ΚΕΝΑΚ, ακολουθεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα ΕΝ13790 και ΕΝ832 ενώ έχει ελεγχθεί και πιστοποιηθεί και από την ASHRAE με το πρωτόκολλο ελέγχου ASHRAE140.  Άλλα αξιόπιστα και διεθνώς αναγνωρισμένα λογισμικά που θα μπορούσαν να ενταχθούν στη συγκεκριμένη λίστα είναι προγράμματα δυναμικής ανάλυσης όπως το Energy+ και οι πλατφόρμες που δουλεύουν πάνω σε αυτό, το TRNSYS και άλλα.

–  Όσον αφορά περιβαλλοντικά πρότυπα που να εξασφαλίζουν εξ αρχής την εγγύηση ότι το κτίριο θα είναι υψηλής περιβαλλοντικής απόδοσης εκτός του αμερικανικού LEED που ήδη αναφέρεται , θεωρούμε πως πρέπει να είναι τα ευρωπαϊκά BREEAM (Βρετανίας) και DGNB (Γερμανίας), τα επίσης αμερικανικά  WELL και LIVING FUTURE αλλά και τα κατά βάση ενεργειακά PASSIVE HOUSE (Γερμανίας) και MINERGIE (Ελβετίας) τα οποία εφόσον μειώνουν έως και 10 φορές την συνολική κατανάλωση ενέργειας, άρα και τις εκπομπές ρύπων του κτιρίου είναι σαφές ότι εγγυώνται υψηλή περιβαλλοντική απόδοση.

– Το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μας θέμα στην ενεργοποίηση αυτού του άρθρου είναι το πώς θα υπάρχει εγγύηση εξ αρχής με την κατάθεση της άδειας στην Υπηρεσία Δόμησης ότι θα υλοποιηθεί η περιβαλλοντική μελέτη που κατατίθεται. Θεωρούμε πως ο μόνος τρόπος για αυτό είναι η κατάθεση εξ αρχής επίσημης σύμβασης πιστοποίησης του κτιρίου κατά το πρότυπο που προτείνεται και με βάση αυτό τήρηση όλων των βημάτων που απαιτεί το συγκεκριμένο πρότυπο.

Σαν ΕΙΠΑΚ έχουμε πλήρη ελληνικό οδηγό διαδικασιών πιστοποίησης ενός κτιρίου με απόλυτη διασφάλισης της ποιότητας κατασκευής. Το ΕΙΠΑΚ ειναι πάντοτε διαθέσιμο για περαιτέρω πληροφορίες και προτάσεις.


Εμφάνιση
Απόκρυψη