Το ΕΙΠΑΚ συμμετείχε στην πρώτη γενική συνέλευση των στελεχών του προγράμματος REN+HOMES στη Θεσσαλονίκη

Στις 7 και 8 Νοεμβρίου 2023, οι εταίροι του REN+HOMES συναντήθηκαν για την πρώτη τους γενική συνέλευση στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στη Θεσσαλονίκη.

Η συνάντηση παρείχε μια επισκόπηση των αξιοσημείωτων εξελίξεων του προγράμματος στα διάφορα έργα και στους τέσσερις χώρους ανέγερσης, όπου θα εφαρμοστούν ενεργά οι τεχνολογίες του REN+HOMES.

Οι εταίροι συζήτησαν την πρόοδο των εργασιών τους και αντάλλαξαν γνώσεις και εμπειρίες για να συνεργαστούν για τον κοινό τους στόχο: να φέρουν επανάσταση στον κλάδο της στέγασης με την εισαγωγή ενεργειακά αποδοτικών κτιριακών σχεδίων. Οι τέσσερις χώροι ανέγερσης που βρίσκονται στην Αυστρία, την Ισπανία, την Εσθονία και τη Ρουμανία εισάγουν ήδη τεχνικές λύσεις αιχμής κατάλληλες τόσο για νέες κατασκευές όσο και για ανακαινίσεις κτιρίων.

Η γενική συνέλευση στο ΕΚΕΤΑ επέτρεψε στους παρευρισκόμενους να συνεργαστούν με τους εταίρους του έργου και να αποκτήσουν βαθύτερη κατανόηση των πρακτικών εφαρμογών των καινοτομιών που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του REN+HOMES. Η κοινοπραξία ασχολείται επίσης με την ανάπτυξη επιχειρηματικών μοντέλων που ενσωματώνουν οικονομικά αποδοτικούς μηχανισμούς απόκρισης στη ζήτηση και τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων.

Το απόγευμα της πρώτης ημέρας της συνάντησης, η κοινοπραξία είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το “έξυπνο” κτίριο του ΕΚΕΤΑ, το οποίο χρησιμεύει ως εγκατάσταση ταχείας πρωτοτυποποίησης και επίδειξης καινοτόμων τεχνολογιών, σχεδιασμένη να μιμείται μια πραγματική οικιστική δομή. Εδώ, οι ένοικοι μπορούν να “ζήσουν” σε σενάρια πραγματικής ζωής, ενώ εξερευνούν μια σειρά από τεχνολογίες αιχμής που βασίζονται σε έξυπνο IoT, όπως η ενέργεια, η υγεία, τα big data, η ρομποτική και οι υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης (AI). Τη δεύτερη ημέρα της συνάντησης, το επίκεντρο μετατοπίστηκε στο εργαστήριο τεχνολογιών λογισμικού REN+HOMES.

O Νεκτάριος Τσακουμάκης, Ενεργειακός Μηχανολόγος Μηχανικός, Πιστοποιημένος Σύμβουλος Παθητικού Κτιρίου και μέλος του ΕΙΠΑΚ, εκπροσώπησε το ΕΙΠΑΚ και παρουσίασε στους εταίρους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι πολυκατοικίες να γίνουν ενεργειακά ουδέτερες ή με θετικό ισοζύγιο ενέργειας και πλήρως εξηλεκτρισμένες.

Η επόμενη γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Απριλίου 2024 στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας, με την ευκαιρία του 27ου Διεθνούς Συνεδρίου Παθητικών Κατοικιών (5 και 6 Απριλίου). Μην το χάσετε!

Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα REN+HOMES και τους στόχους του εδώ: https://renplushomes.eu/

 


Εμφάνιση
Απόκρυψη