Passive House Open Days: Γνωρίστε σήμερα τα σπίτια του μέλλοντος!

Τι κοινό έχουν μία πολυκατοικία, όπου όλοι οι ένοικοι διαφωνούν μεταξύ τους για το τι πρέπει να γίνει, ένα σπίτι με “χρυσοχέρη” ιδιοκτήτη, μία ντιζαϊνάτη μονοκατοικία με πισίνα και ένα σπίτι, που έμοιαζε με… ροκφόρ από την μούχλα;

Εκ πρώτης όψεως, δεν έχουν τίποτα κοινό. Κι όμως! Αυτό το τριήμερο, 11-13 Νοεμβρίου, θα έχετε την μοναδική ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά τις παραπάνω περιπτώσεις σπιτιών και πολλές ακόμα, καθώς το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου διοργανώνει διαδοχικές επισκέψεις σε κτίρια, στην Αθήνα, που μετατράπηκαν σε παθητικά με αποτέλεσμα να καταναλώνουν 90% λιγότερη ενέργεια για ψύξη και θέρμανση.

Κάντε κλικ εδώ και δηλώσετε δωρεάν συμμετοχή (οι θέσεις είναι περιορισμένες).

Και μετά τις επισκέψεις, την Κυριακή σας περιμένουμε στο Passivistas Τhe House Project (Αναστάσεως 112, Παπάγος), για να γνωριστούμε από κοντά σε ένα open event και να αποχαιρετήσουμε τα παλιά γραφεία του ΕΙΠΑΚ.

Δείτε εδώ τους ενοίκους των σπιτιών να μιλάνε για το πριν και το μετά της αναβάθμισης.

Λίγα λόγια για το κάθε κτίριο για να το γνωρίσετε καλύτερα και να επιλέξετε ποιο/α θέλετε να επισκεφθείτε:

Παρασκευή 11/11

11.00-12.00: Διαμέρισμα – Ναυαρίνου 14, Χολαργός

Μεμονωμένη αναβάθμιση διαμερίσματος σε πολυκατοικία του 1970. Οι ένοικοι της πολυκατοικίας είχαν προσεγγιστεί με σκοπό να γίνει αναβάθμιση με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώ ώστε όλη η πολυκατοικία να αναβαθμιστεί σύμφωνα με το πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου. Έπειτα από συζητήσεις, δεν ήταν εφικτό να συμφωνήσουν όλοι οι ένοικοι και έτσι αποφασίστηκε να γίνει αναβάθμιση ενός διαμερίσματος, το οποίο εντάχθηκε επίσης στο πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώ. Κατά την ανακαίνιση εφαρμόστηκαν όλες οι αρχές του Παθητικού Κτιρίου και πλέον το διαμέρισμα έχει καινούργια κουφώματα με χαμηλό συντελεστή θερμοπερατότητας, κεντρικό σύστημα αερισμού με ανάκτηση θερμότητας ενώ έχει μονωθεί όλο το κέλυφος του κτιρίου και ελαχιστοποιήθηκαν οι θερμογέφυρες, όπου ήταν εφικτό.

12.00-13.00: Νέα Γραφεία ΕΙΠΑΚ – Τζανή Αλεβιζάτου 64, Παπάγος

Μια κατοικία του 1970 αναβαθμίζεται βήμα-βήμα κατά enerPHit και θα αποτελέσει τα νέα σύγχρονα γραφεία του ΕΙΠΑΚ. Οι Passivistas σε νέες περιπέτειες θα μετατρέψουν το εν λόγω κτίριο σε εργαστήριο δοκιμών και μετρήσεων για να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τις πρακτικές ριζικής ανακαίνισης με βάση το πρότυπο του παθητικού κτιρίου στην Ελλάδα. Τοποθέτηση κουφωμάτων και συστήματος αερισμού, έγχυση μόνωσης και αντλία θερμότητας νεας τεχνολογίας με προπάνιο είναι μερικά από αυτά, που θα δούμε στο συγκεκριμένο κτίριο.

13.00-14.00 Μονοκατοικία (ΕnerPHit) – Μακεδονίας 66, Παπάγος

Ένα κλασικό παράδειγμα μονοκατοικίας με πιλοτί, που όμοιές της υπάρχουν πολλές ειδικά στην περιοχή του Παπάγου. Ένα κτίριο όπου χρειαζόταν 3.500€ ευρώ το χρόνο για θέρμανση και 1.500€ για ψύξη, χωρίς παρόλ’ αυτά να καλύπτει κανένα επίπεδο θερμικής άνεσης ενώ λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών εντός του σπιτιού υπήρχαν έντονα φαινόμενα μούχλας. Όλα αυτά βέβαια αποτελούν παρελθόν αφού το σπίτι αναβαθμίστηκε με τις αρχές του Παθητικού Κτιρίου και έχει μειώσει κατακόρυφα τις καταναλώσεις του όσο οι ένοικοι απολαμβάνουν εξαιρετική εσωτερική ατμόσφαιρα χάρη στον μηχανικό αερισμό με ανάκτηση θερμότητας και το πλήρως προστατευμένο κέλυφος. Ένα παράδειγμα κτιρίου με πολύ ενδιαφέρον ειδικά ως προς την επίλυση των θερμογεφυρών.

Σάββατο 12/11

10.00-11.00: Μονοκατοικία – Κ. Παλαμά & Σαλαμίνος, Χαλάνδρι

Μια πιστοποιημένη παθητική μονοκατοικία στο Χαλάνδρι με ήδη 4 χρόνια λειτουργίας και με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ο ορισμός του ΝΖΕΒ κτιρίου μια και ενσωματώνει και ανανεώσιμες πηγές ενεργειας, καλύπτοντας πάνω απο 60% τις ανάγκες της σε ενέργεια από αυτοπαραγωγή.

11.30-12.30: Μονοκατοικία – Κυδωνιών 6, Παπάγος

Ενα συγχρονό μεταλλικό κτίριο σύμμικτης κατασκευής, το πρώτο του είδους του παθητικό κτίριο στην Αθήνα με δύο χρόνια λειτουργίας ήδη. Συγχρονες πρακτικές αερισμού και αντλιών θερμότητας, μεγάλα ανοίγματα και υψηλών απαιτήσεων κουφώματα, φυτεμένο δώμα και πλήρες φωτοβολταϊκό που καλύπτει όλες τις αναγκες τόσο του σπιτιού όσο και της πισίνας είναι μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία, που θα δούμε σε αυτό το κτίριο.

13.00-14.00: Μονοκατοικία (ΕnerPHit) – Πάρνηθος 40, Μαρούσι

Τριώροφη πολυκατοικία αναβαθμισμένη πλήρως σε Παθητικό κτίριο, πετυχαίνοντας μάλιστα κατανάλωση μικρότερη των 15kWh/m2 θερμαινόμενης επιφάνειας το χρόνο. Ένα παράδειγμα συνεργασίας του ιδιοκτήτη, ο οποίος υλοποίησε μέρος των εργασιών μόνος του, όπως η εγκατάσταση του συστήματος μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας, δείχνοντας έτσι πως το Παθητικό Κτίριο δεν είναι όσο πολύπλοκο ακούγεται, ενώ είναι κάτι που όντως δουλεύει όταν σχεδιαστεί σωστά από πιστοποιημένους σχεδιαστές.

Κυριακή 13/11

10.00-17.30: Passivistas Τhe House Project – Αναστάσεως 112, Παπάγος

Το γνωστό κτίριο των Passivistas στην τελευταία του συμμετοχή σε Open Days πριν εγκαταληφθεί απο το ΕΙΠΑΚ. Μια τιμητική συμμετοχή για όσους δεν πρόλαβαν να το δούν τα 7 χρόνια της λειτουργίας του. Μια ευκαιρία να τα πούμε και να σχεδιάσουμε μαζί το (καλύτερο) μέλλον.

 


Εμφάνιση
Απόκρυψη