“Αν έχουμε 2-3 ώρες ήλιο, το σπίτι λειτουργεί από μόνο του”.

10943787_10206110974596374_1351435592909145389_o

Δεν υπάρχει πιο πειστική απάντηση για την λειτουργία των παθητικών σπιτιών από αυτήν που δίνουν οι ίδιοι οι χρήστες τους. Το παρακάτω κείμενο μας ήρθε με email από τον Λευτέρη, κάτοικο ενός νέου παθητικού σπιτιού 150μ2 στο Πόρτο Ράφτη. Η θέρμανση γίνεται κυρίως από ηλιακούς συλλέκτες που ζεσταίνουν το νερό ενός δοχείου αδράνειας και το νερό αυτό το χρησιμοποιούμε για ΖΝΧ και για να προθερμάνουμε τον αέρα που κυκλοφορεί στο σπίτι με ένα απλό εναλλάκτη νερού αέρα. Επίσης το σπίτι διαθέτει σαν backup ένα τζάκι 9kw. Το καλοριφεράκι που αναφέρει ο Λευτέρης είναι ένα μικρό convertor που τοποθετεί στο καθιστικό για να μην ανάβει η αντίσταση του συστήματος εξαερισμού που είναι 3 kw

Διαβάστε και απολαύστε.

“Όσον αφορά τη λειτουργία του σπιτιού, είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Δεν έχω ακόμα θερμόμετρο αλλα για να καταλάβεις , είμαστε συνέχεια με τα κοντομάνικα ,κάνουμε μπάνιο και κυκλοφορούμε βρεγμένοι χωρίς την παραμικρή αίσθηση κρύου.

Σε γενικές γραμμές αν έχουμε 2-3 ώρες ήλιο, το σπίτι λειτουργεί από μόνο του. Ανάβουμε μόνο κατά τις 11 το βράδυ, το καλοριφεράκι στα 700w, αλλα κ αυτό με χαμηλά το θερμοστάτη καθώς ο Μπαμπίνος ξύπνησε ιδρωμένος 2 πρωινά.

Χτες με τα χιόνια το πρωί, χρειάστηκε πρακτικά μόνο το καλοριφεράκι κ βάλαμε και ένα ελαφρύ φουτεράκι. Μετά άναψα το τζάκι (έσβησα καλοριφέρ!) ,και σε 20 λεπτά επιστρέψαμε στο καλοκαίρι πάλι όλη μέρα. Η ζέστη παρέμεινε και το επόμενο πρωί (έσβησα τζάκι στις 11), καθώς σήμερα ήμασταν πάλι με κοντομάνικα. (Έβαλα ξανά το καλοριφέρ πολύ χαμηλά στις 6 το πρωί)

Πέρα από τη θερμική άνεση και το ζεστό νερό είναι μόνιμο , παρότι είχαμε συννεφιασμένες μέρες.Η μόνη περίπτωση για να ανάψω θερμοσίφωνα είναι να πρέπει να κάνουμε όλοι μπάνιο , ή να γεμίσω όλη τη μπανιέρα με πολύ ζεστό νερό. Χτες παρότι έξω είχε 2oC και συννεφιά το νερό όταν κοίταζα ήταν πάντα από 45 oC κ πάνω.

Για τον εξαερισμό, στα έχω ξαναπεί, είναι φανταστικό γεγονός ότι δεν χρειάζεται να βγω έξω για τσιγάρο, και γενικά το ότι έχουμε φρέσκο αέρα συνέχεια. Είναι πολύ μεγάλο πλεονέκτημα για ένα σπίτι, 2 φορές για ένα καπνιστή και ειδικά γονέα.

Τέλος και η διαρρύθμιση είναι εξαιρετική. Πέρα ότι μας βοηθάει στο να ζεσταίνουμε το σπίτι γρήγορα (και με ένα σώμα αν χρειαστεί) , το σπίτι είναι το ίδιο άνετο είτε είναι 2 άνθρωποι μέσα είτε 10. Φτιάξαμε και το πολύγωνο και οι αποθηκευτικοί χώροι φαίνεται να είναι αρκετοί, η σκάλα έχει χωρέσει τα πάντα! Αυτά , ελπίζω να σας έδωσα μια ωραία εικόνα για τις πρώτες μέρες λειτουργίας.”


Εμφάνιση
Απόκρυψη