Με κεντρικό μήνυμα «Παθητικό Κτίριο: ΠΑΘΟΣ για εξοικονόμηση ενέργειας και ποιότητα ζωής», το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου (ΕΙΠΑΚ) διοργάνωσε με επιτυχία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Πανελλήνιο Συνέδριο για το Παθητικό Κτίριο, μαζί με την πρώτη έκθεση παθητικών συστημάτων PassiEXPO, στις 25 & 26 Οκτωβρίου, στην Τεχνόπολη (Γκάζι).
Στόχος της PassiEXPO, του Συνεδρίου και των τεσσάρων εξειδικευμένων εργαστηρίων που έγιναν με τη συμμετοχή 300 και πλέον συνέδρων, ήταν να φέρουν μαζί ευρύ κοινό και επαγγελματίες, ενημερώνοντάς τους για το Παθητικό Κτίριο και την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και για όλες τις εξελίξεις πάνω στα νέα υλικά, projects και πρακτικές εφαρμογές του παθητικού κτιρίου, στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα έγιναν τέσσερα εκπαιδευτικά-βιωματικά εργαστήρια, όπου κορυφαίοι ειδικοί, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κάλυψαν τις βασικές θεματικές ενότητες υλοποίησης του παθητικού κτιρίου:
- Το νέο λογισμικό ενεργειακού ισοζυγίου κτιρίου PHPP Ver. 8, το πιο αξιόπιστο λογισμικό στατικής ανάλυσης ενεργειακής απόδοσης κτιρίου στον κόσμο. Το λογισμικό κυκλοφορεί πλέον και στην Ελληνική αγορά και σύντομα πρόκειται να υπάρξει και σε ελληνική έκδοση.
- Το σχεδιασμό, την παραγωγή και την τοποθέτηση κουφωμάτων σε παθητικά κτίρια. Το συμπέρασμα του εργαστηρίου ήταν πως η ελληνική βιομηχανία κουφωμάτων όλων των τύπων μπορεί στο άμεσο μέλλον να διαθέτει στην αγορά κουφώματα που καλύπτουν τις προδιαγραφές των κτιρίων σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.
- Την αεροστεγανότητα και το μηχανικό αερισμό κτιρίου με ανάκτηση ενέργειας. Οι σύνεδροι παρακολούθησαν τη λειτουργία του τεστ υποπίεσης, ενώ χειρίστηκαν θερμοκάμερες και είδαν τη λειτουργία συστημάτων αερισμού με ανάκτηση θερμότητας.
- Τη χρηματοδότηση έργων ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων. Τη σίγουρη επένδυση για μια ζωή με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Το πρώτο τέτοιου είδους εργαστήριο στην Ελλάδα με τη συμμετοχή κορυφαίων πανεπιστημιακών, στελεχών τραπεζών και χρηματοδοτικών φορέων και ESCO έβαλε τα της χρηματοδότησης έργων ενεργειακής αναβάθμισης στη σωστή τους βάση.
Το Σάββατο (26/10), πραγματοποιήθηκε το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παθητικών Κτιρίων, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων καταξιωμένων επιστημονικών ομιλητών, που παρουσίασαν παραδείγματα και στοιχεία αποτελεσμάτων γύρω από το Παθητικό Κτίριο και τις εφαρμογές του στα μεσογειακά κλίματα. Για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν στο συνέδριο όλα τα έργα παθητικών κτιρίων, νέων και αναβαθμιζόμενων που έχουν ολοκληρωθεί στον Ελλαδικό χώρο και μετρήσεις από τη λειτουργία τους, ενώ παρουσιάστηκαν και όλα τα έργα που είναι σε εξέλιξη. Κοινή πεποίθηση όλων ήταν πως η ελληνική αγορά αποδέχτηκε με πολύ θετικό τρόπο τη νέα αυτή λογική σχεδιασμού και υλοποίησης κτιρίων και πως στο προσεχές μέλλον τα παραδείγματα θα πολλαπλασιαστούν με γοργούς ρυθμούς.
Υπήρξαν επίσης εισηγήσεις από κορυφαίους ειδικούς για σημαντικά θέματα που αντιμετωπίζει η αγορά παθητικών κτιρίων στη Μεσόγειο, όπως η εγκυρότητα των κλιματικών δεδομένων που χρησιμοποιούνται στους υπολογισμούς ενεργειακού ισοζυγίου ενός κτιρίου, τα προβλήματα που υπάρχουν στην εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ στα παθητικά κτίρια και τέλος η αξιολόγηση του παθητικού κτιρίου από άλλα περιβαλλοντικά πρότυπα, όπως το LEED και η παράλληλη εφαρμογή του με αυτά.
Και τις δύο ημέρες (Παρασκευή 25 &Σάββατο 26/10), στην Αίθουσα Δ12 της Τεχνόπολις, λειτούργησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η έκθεση PassiEXPO, με τη συμμετοχή των σημαντικότερων εταιριών του κλάδου των παθητικών συστημάτων δόμησης και τεχνολογιών ενεργειακής αποδοτικότητας, ενώ σε έκθεση φωτογραφίας παρουσιάστηκαν έργα, που υπάρχουν, σχεδιάζονται και υλοποιούνται, στην Ελλάδα, σύμφωνα με το πρότυπο του παθητικού κτιρίου.
Στην έκθεση παρουσιάστηκαν σε πανελλήνια πρώτη σημαντικά νέα προϊόντα που καλύπτουν προδιαγραφές παθητικών κτιρίων, όπως :
– Το νέο σύστημα δόμησης ΟΡΘΟBLOCK PLUS, μια τουβλέτα που καλύπτει σε σημαντικό βαθμό τις αναγκες δόμησης ενός παθητικού κτιρίου.
– Ένα νέο σύστημα Μονομπλόκ Σκυροδέτησης ICF με ενσωματωμένη εξωτερική θερμόνωση 15 εκατοστών.
– Τα πρώτα κουφώματα αλουμινίου στην Ελλάδα με συντελεστή θερμοπερατότητας Uw < 1,00 W/m2K.
– Πιστοποιημένα κουφώματα από PVC και ξύλο.
– Όλα ανεξαιρέτως τα είδη θερμομόνωσης
– Καινοτόμα υλικά αεροστεγανότητας κτιρίων.
Στην έκθεση συμμετείχαν εκτός από εταιρείες, οι πανελλήνιοι σύλλογοι Αρχιτεκτόνων, Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών, Ομοσπονδίες Υλικών και Εξοπλισμών και άλλες μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Το διήμερο επισκέφτηκαν την PASSIEXPO 2013 πάνω από 1.000 άτομα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησαν οι εθελοντές του event, οι επισκέπτες ήταν κάθε ηλικίας από 22 έως 65 ετών, 70% άνδρες και 30% γυναίκες, στην συντριπτική τους πλειοψηφία ανώτατης εκπαίδευσης και το 80% μηχανικοί, ενώ σημαντικό στοιχείο ήταν πως το 25% των επισκεπτών ήταν από την επαρχία.
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου ευχαριστεί όλους τους χορηγούς, υποστηρικτές και εκθέτες για τη συμμετοχή και τη στήριξη τους. Ευχαριστεί ιδιαίτερα τους εθελοντές που με την ακούραστη δουλειά τους έφεραν σε πέρας ένα πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα εγχείρημα. Η PASSIEXPO 2014 προγραμματίζεται ήδη για τον Οκτώβριο του ερχόμενου έτους στον ίδιο φιλόξενο χώρο της Τεχνόπολις στο Γκάζι με νέες καινοτόμες ιδέες και δράσεις.
Το ελληνικό δίκτυο παθητικών κτιρίων, με 200 και πλέον μέλη σε όλη την Ελλάδα, στέκεται πλέον σε στέρεες βάσεις και συνεχίζει τη δράση του και την επόμενη χρονιά με στόχο πάντα να συμβάλλει στην ενεργειακή αναβάθμιση του ελληνικού κτιριακού αποθέματος και στην αποτελεσματική βελτίωση της ποιότητας ζωής στα κτίρια.
Η PassiEXPO 2013 ήταν μια ανθρακικά ουδέτερη εκδήλωση
με τη σφραγίδα του