Οι αξιολογήσεις των στατιστικών κατανάλωσης δείχνουν ότι τα νοσοκομεία είναι μεταξύ των κτιρίων που καταναλώνουν την περισσότερη ενέργεια. Στην Γερμανία υπάρχουν 2.080 νοσοκομεία, με συνολικά 503.422 κρεβάτια [Destatis 2009] , από τα οποία πολλά πρέπει να ανακαινιστούν.
Για να μελετηθεί και να αξιολογηθεί η προοπτική ανακαίνισης υφιστάμενων κτιρίων ή η κατασκευή νέων ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων, το ομόσπονδο κρατίδιο της Έσσης μελέτησε βασικά ζητήματα για την εφαρμογή του προτύπου του Παθητικού Κτιρίου στα νοσοκομεία, κατά την κατασκευή ενός νέου νοσοκομείου, της Κλινικής Frankfurt Höchst [Schumacher/Kah 2012, Naß/Frydrychowski 2013].
Η μελέτη “Grundlagenstudie zur Umsetzung des Passivhauskonzept in Krankenhäusern” (“Βασική μελέτη για την εφαρμογή του Προτύπου του Παθητικού Κτιρίου στα Νοσοκομεία”) διεξήχθη βάσει σύμβασης με το Υπουργείο Οικονομικών, Μεταφορών και Αστικής Ανάπτυξης για το ομόσπονδο κρατίδιο της Έσσης και είναι διαθέσιμη – στη γερμανική γλώσσα-στο www.passiv.de.
Στην ελληνική μετάφραση συνέβαλλαν εκτός από τα στελέχη του ΕΙΠΑΚ (Σοφία Πιπέρου, Πολιτικό Μηχανικό και Δημήτρη Παλλαντζά, Φυσικό Κτιρίων) και οι φοιτητές Μηχανολόγοι Μηχανικοί του ΕΜΠ Νεκτάριος Τσακουμάκης και Μάριος Θεοδωρίδης κατά τη διάρκεια της Πρακτικής τους στο ινστιτούτο.
Αυτό το άρθρο παρουσιάζει τις κύριες ιδέες από τη βασική μελέτη [Kah et al. 2013].
Συχνά θεωρείται ότι το πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου αφορά μόνο την απαίτηση για ενέργεια θέρμανσης. Ο στόχος όμως στα νοσοκομεία είναι να μειωθεί σημαντικά η ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιείται από όλες τις εφαρμογές υγειονομικής περίθαλψης διατηρώντας τουλάχιστον το ίδιο επίπεδο άνεσης.
Ο εξοπλισμός ενός νοσοκομείου έχει σημαντικό αντίκτυπο στην τελική απαίτηση ενέργειας. Η απαίτηση καθορίστηκε με βάση ένα νοσοκομείο που παρέχει τη μέγιστη φροντίδα, αλλά δεν παύει να είναι μια γενίκευση. Οι αποδοτικές τεχνολογίες που είναι ήδη διαθέσιμες μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας σε όλες τις εφαρμογές κατά 40% έως 50% κάτω από το επίπεδο ενός συμβατικού νέου κτιρίου.
Οι λύσεις παροχής ενέργειας που εκμεταλλεύονται την ενέργεια του περιβάλλοντος ή που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πρόσθετοι τρόποι μείωσης της απαίτησης πρωτογενούς ενέργειας για απαίτηση θερμότητας. Σε ένα Παθητικό Νοσοκομείο, ωστόσο, τα μέτρα για την ενεργειακή του απόδοση ήδη ελαχιστοποιούν την απαίτηση θερμότητας, οπότε η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αποδοτικών συστημάτων αντλιών θερμότητας θα έχει περιορισμένη επίδραση στη συνολική απαίτηση ενέργειας.
Μπορείτε να κατεβάσετε όλο το άρθρο εδω!