Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε με έκπληξη τη όψιμη σπουδή του ΤΕΕ και των παραρτημάτων του να απαιτούν από το ΥΠΕΝ την αναστολή του νόμου για την εφαρμογή των ρυθμίσεων για τον σχεδιασμό κτιρίων ΝΖΕΒ από 1.1.2020.
Λες και δεν το ξέραμε από το 2010 με την ΕΟ31/2010 και το 2012 με την 27/2012. Και τότε κάποιοι έλεγαν “έλα μωρέ, θα πάρει παράταση” !!! Ο σίγουρος Ελληναράς ποντάρει στην βλακεία των Ευρωπαίων που μας χρηματοδοτούν για να καθυστερούμε. Αλλά αυτή τη φορά δεν είναι έτσι τα πράγματα.
Λες και δεν το καταλάβαμε όταν φτιάχναμε τον ΚΕΝΑΚ το 2010, ότι αυτός ο κανονισμός δεν κάνει για κτίρια ΝΖΕΒ, παρά μόνο για ελάχιστες απαιτήσεις στοιχειωδώς καλύτερων κτιρίων. Λες και δεν το ξέραμε το 2013 όταν ψηφίστηκε ο νόμος 4122, ο οποίος στο άρθρο 9 όριζε επακριβώς τα κτίρια ΝΖΕΒ.
Λες και δεν το ξέραμε το 2016-2017 όταν κάποιες … “επιτροπές” πληρώθηκαν καλά , μέσω του ΤΕΕ μάλιστα (και του ΚΑΠΕ), δυο φορές κιόλας, για να τον αναθεωρήσουν, αλλά δεν έκαναν σχεδόν τίποτα , παρά μόνο να ενισχύσουν την ανισορροπία του υπέρ των συστημάτων. Λες και δεν το ξαναθυμηθήκαμε αρχές του 2019, όταν ψηφίστηκε ο νόμος 4602 ο οποίος όρισε με ακρίβεια ότι οι “οικοδομικές άδειες που θα εκδίδονται από 1.1.2020 πρέπει να είναι για κτίρια ΝΖΕΒ”! Γιατί πως αλλιώς θα κτίζονται ΝΖΕΒ από 1.1.2021? Το ΥΠΕΝ έπραξε λοιπόν σοφά και ειδοποίησε και το ΤΕΕ. Αλλά η ηγεσία του ΤΕΕ ήταν σε … προεκλογική περίοδο. Το ΥΠΕΝ ξαναειδοποίησε το ΤΕΕ περί τα τέλη Νοεμβρίου, μετά τις εκλογές. Αλλά και πάλι η ηγεσία του ΤΕΕ το μόνο που θυμήθηκε ήταν να εντάξει το έγγραφο του ΥΠΕΝ σε ένα newsletter.
Και έρχεται τώρα, 2 μήνες μετά την εφαρμογή του νόμου, και αφού έχουν εκδοθεί 1500+ άδειες κτιρίων ΝΖΕΒ και απαιτεί αναστολή του μέτρου, γιατί λέει “λαμβάνει μηνύματα προβληματισμού από όλη τη χώρα (!!!) και κινδυνεύει να καταρρεύσει (!!!) η οικοδομική δραστηριότητα (!!!)“.
Δεν ξέρουμε πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε συνολικά αυτήν την στάση του επίσημου εκπροσώπου του συνόλου των μηχανικών της χώρας και του θεσμικού τεχνικού συμβούλου του κράτους . Πρέπει να γελάμε ή να κλαίμε για την κατάντια? Πολύ θα θέλαμε να μας πουν αυτοί που θέλουν την παράταση : τι ακριβώς θα γίνει δηλαδή μέχρι το τέλος του χρόνου? Τι θα αλλάξει ? Στην επιστολή τους μιλάνε για βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα τα οποία στην ουσία δεν λύνουν κανένα από τα προβλήματα που σήμερα κάνουν τον ΚΕΝΑΚ αναξιόπιστο. Τι ακριβώς προτείνουν? Να φτάσουμε στα όρια μας με τον ΚΕΝΑΚ ώστε να αναγκαστούμε να τον “πετάξουμε” και να υιοθετήσουμε το “ωριαίο βήμα υπολογισμών” δηλαδή το Energy Plus και την δυναμική ανάλυση?
Αντιλαμβάνονται τι σημαίνει αυτό σε αναγκαιότητα εκπαίδευσης μηχανικών και σχημάτων πιστοποίησης ? Ειλικρινά πιστεύουν πως μπορεί γρήγορα το επιστημονικό δυναμικό της χώρας να καταρτιστεί και μπορεί να χρησιμοποιεί δυναμική ανάλυση σε κάθε μελέτη ενεργειακής απόδοσης σε κάθε γωνιά της Ελλάδας? Και να ξέρει να βάζει οριακές συνθήκες σωστά? Και άντε και τάμαθε αυτά! Με ποια κλιματικά δεδομένα ? Αυτά των τεσσάρων κλιματικών ζωνών? Και άντε και τα βρήκαμε κι αυτά και το λύσαμε το πρόβλημα! Ποιος θα την πληρώνει την εργατοώρα της ανάλυσης? Η θα φτάσουμε να την ξεφτιλίσουμε και αυτήν όπως ξεφτιλίσαμε τα ΠΕΑ?
Η μήπως τελικά έχουν στο μυαλό τους να δημιουργήσουν μια ολιγάριθμη ελιτ μηχανικών ανα την Ελλάδα που έναντι αδρής αμοιβής θα κάνουν τις ΜΕΑ πανελλαδικά αφού οι υπόλοιποι θα είναι απαίδευτοι και χωρίς εμπειρία στην δυναμική ανάλυση? Πόσο συντεχνιακά μπορούν να σκεφτούν?
Σε αυτή την προκλητικά απαράδεκτη και ανεύθυνη στάση είμαστε αναγκασμένοι να πάρουμε ξεκάθαρη στάση: Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε κάθε αναστολή των κανόνων των κτιρίων ΝΖΕΒ. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ισχύσει το μέτρο. Η αγορά δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα. Και άδειες βγαίνουν κανονικά και κατασκευές συνεχίζονται. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει άμεσα να γίνουν παρεμβάσεις στον ΚΕΝΑΚ ώστε αυτός να γίνει πιο αξιόπιστος και πιο ισορροπημένος στον τρόπο που μπορείς να πετύχεις το κτίριο ΝΖΕΒ. Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για αυτό και τις έχουμε καταθέσει και δημόσια και στο Υπουργείο. Σε γενικές γραμμές πιστεύουμε , και μπορούμε να συμβάλλουμε άμεσα σε αυτό, πως ο ΚΕΝΑΚ μπορεί να λειτουργήσει βραχυπρόθεσμα ως εργαλείο σχεδιασμού κτιρίων ΝΖΕΒ.
Από εκεί και πέρα και με βάση τις δεσμεύσεις της χώρας στη συνθήκη του Παρισιού και το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, θεωρούμε πολύ πιο σημαντικά τα κίνητρα για καλύτερα κτίρια. Κίνητρα οικονομικά, πολεοδομικά και φορολογικά που μπορούν να δώσουν τα απαραίτητα εργαλεία σε ιδιοκτήτες, επενδυτές και μηχανικούς να επανεκκινήσουν τον οικοδομικό κλάδο. Το υπουργείο πρέπει άμεσα να ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα του μεγαλύτερου τμήματος της αγοράς, που είναι ενημερωμένη, και να μην υποκύψει σε αναίτιες εκκλήσεις για παρατάσεις χωρίς νόημα. Το υπουργείο πρέπει να καλέσει άμεσα το ΤΕΕ , ως θεσμικό τεχνικό σύμβουλο του κράτους και διαχειριστή του ΚΕΝΑΚ και όλους τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να δώσουν βραχυπρόθεσμες και μακροπροθεσμες λύσεις στα θέματα ενεργειακής απόδοσης.
Τελείωσαν τα αστεία. Είναι ώρα για δουλειά και καλύτερα κτίρια. Κτίρια πολύ χαμηλής ενεργειακής απαίτησης.