Η αποτελεσματικότητα του σαφώς καθορισμένου προτύπου παθητικού κτιρίου έχει αποδειχθεί με τα χιλιάδες κτίρια, που έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα. Το Διεθνές Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου έχοντας ως στόχο να παρέχει αξιόπιστες κατευθυντήριες γραμμές αναφορικά με την πρόσθετη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σχεδιάζει να εισαγάγει νέες κατηγορίες πιστοποίησης. Οι κατηγορίες αυτές δεν θα λαμβάνουν υπόψη μόνο τις ενεργειακές ανάγκες αλλά και την παραγωγή ενέργειας στο κτίριο, για παράδειγμα από φωτοβολταϊκά η ανεμογεννήτρια. Έτσι, το Παθητικό Κτίριο προσφέρει μία ελκυστική επιλογή για την ενεργειακή επανάσταση, ενώ λειτουργεί και ως βάση για τα «Κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης» (NZEB),κάτι που είναι υποχρεωτικό για όλα τα κτίρια στην Ε.Ε. από το 2021.
«Ένα κτίριο, που παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει, δεν είναι μόνο δυνατό. Είναι συχνά και πολύ λογικό», λέει ο Δρ. Βόλφγκανγκ Φάιστ, διευθυντής του Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου. Ωστόσο, ο τρόπος μέτρησης είναι ζωτικής σημασίας, όταν τίθενται κριτήρια για ένα πρότυπο. «Ένα κτίριο, που παράγει ενεργειακό πλεόνασμα το καλοκαίρι δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει ένα καλό ενεργειακό ισοζύγιο. Τα φωτοβολταϊκά συστήματα αποδίδουν πολύ λίγη ενέργεια τον χειμώνα, οπότε και χρειάζεται η περισσότερη ενέργεια για θέρμανση. Επομένως, οι υπολογισμοί λειτουργούν μόνο όταν και οι ενεργειακές απαιτήσεις είναι επίσης χαμηλές». Ως εκ τούτου, η ενεργειακή απόδοση παραμένει η βάση του προτύπου του Παθητικού Κτιρίου. Επιπλέον, οι νέες κατηγορίες κτιρίων θα βαθμολογούν την κάλυψη των υπόλοιπων ενεργειακών αναγκών, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Παίρνοντας το παράδειγμα της κατοικίας μιας οικογένειας, η νέα ενεργειακή κλάση «Passive House Plus» επιβεβαιώνει ότι καταναλώνεται περίπου όση ενέργεια παράγεται, ενώ η ενεργειακή κλάση «Passive House Premium» δηλώνει ενεργειακό πλεόνασμα. Ο Δρ. Φάιστ θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες των νέων ενεργειακών κλάσεων Παθητικού Κτιρίου, στο Διεθνές Συνέδριο Παθητικών Κτιρίων, που θα διεξαχθεί στις 25 και 26 Απριλίου 2014, στο Άαχεν της Γερμανίας.
«Οι νέες ενεργειακές κλάσεις εξετάζουν την παραγωγή ενέργειας σε σχέση με τις δυνατότητες του εκάστοτε κτιρίου» τονίζει ο Δρ. Μπένζαμiν Κρικ, του Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου. «Η μονοκατοικία μιας οικογένειας, που έχει χτιστεί με το πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου, μπορεί να έχει σχετικά εύκολα ενεργειακό πλεόνασμα. Όμως για μία πολυκατοικία είναι πολύ πιο δύσκολο, επειδή αυτά τα κτίρια έχουν πολύ μικρότερης έκτασης επιφάνεια στην ταράτσα, που αναλογεί σε κάθε τετραγωνικό μέτρο κατοικήσιμου χώρου . Για τον λόγο αυτό, οι νέες ενεργειακές κλάσεις υπολογίζουν την παραγωγή ενέργειας σε σχέση με την έκταση, που καταλαμβάνει το εκάστοτε κτίριο». Μελλοντικά, για την αξιολόγηση του κτιρίου, θα λαμβάνεται υπόψη μόνο η ενέργεια από ΑΠΕ, που χρησιμοποιείται σε όλο το ηλεκτρικό δίκτυο.
Συγκρινόμενο με τα συμβατικά κτίρια, το πρότυπο Παθητικού Κτιρίου, όπως αναπτύσσεται για πάνω από δύο δεκαετίες, εξοικονομεί ενέργεια περίπου 90% για θέρμανση και ψύξη. Ο συνδυασμός κουφωμάτων υψηλής απόδοσης, συστημάτων μηχανικού αερισμού με ανάκτηση ενέργειας και η εξαιρετική μόνωση των εξωτερικών τοίχων εξασφαλίζουν άνεση όλο τον χρόνο στα Παθητικά Κτίρια. Τον χειμώνα, οι επιπλέον ανάγκες για ενέργεια μπορούν να καλυφθούν κυρίως από παθητικές πηγές θέρμανσης, όπως είναι η ηλιακή ακτινοβολία. Το καλοκαίρι, οι ίδιες λειτουργείς του Παθητικού Κτιρίου εξυπηρετούν στο να διατηρούν δροσερά τα κτίρια.
Τα κριτήρια του προτύπου του Παθητικού Κτιρίου είναι ξεκάθαρα και σαφή. Η απόδοση του προτύπου έχει αποδειχθεί από πολυάριθμα έργα. Παγκοσμίως, έχουν κατασκευαστεί περίπου 50.000 παθητικά κτίρια. Οι οικονομικοί λόγοι συχνά λειτουργούν ως κίνητρο για την κατασκευή κτιρίων με βάση το πρότυπου Παθητικού Κτιρίου, καθώς με την εξοικονόμηση της ενέργειας, συνήθως η απόσβεση γίνεται μέσα σε λίγα χρόνια. Τέλος, ένα επιπλέον όφελος για τους ενοίκους είναι τα εξαιρετικά επίπεδα άνεσης, που προσφέρει το παθητικό κτίριο, χάρη στην εξαιρετικής ποιότητας ατμόσφαιρά του και τις διαρκώς ζεστές εσωτερικές του επιφάνειες, κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Περισσότερες λεπτομέρειες για τα Παθητικά Κτίρια και τα κριτήρια πιστοποίησης: www.passivehouse.com
Διεθνές Συνέδριο Παθητικών Κτιρίων 2014: www.passivehouseconference.org