Πως περνάμε τον Μηχανικό Αερισμό με ανάκτηση θερμότητας στο ΤΕΕ- ΚΕΝΑΚ

 

Κατόπιν απαίτησης πολλών συναδέλφων περιγράφουμε εδώ βήμα-βήμα την εισαγωγή των στοιχείων του μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας στον ΚΕΝΑΚ για κατοικία. 

Τύπος : Σύστημα μηχανικού αερισμού
Τμ. Θερ. :Δεν το τικάρουμε
F_h(m3/h):Βάζουμε την συνολική ονομαστική παροχή του κεντρικού μηχανηματος ή την συνολική των επιμέρους επι μέρους των μηχανημάτων. Εναλλακτικά βάζουμε 0,75μ3/ μ2 επιφάνειας. Όποιο από τα δύο δεν είναι λάθος. Λάθος είναι να βάλετε τη μέγιστη παροχή.
R_h :Βάζουμε 0
Τμ. Ψυξ. : Δεν το τικάρουμε
F_c(m3/h): 
Βάζουμε την ίδια τιμή παροχής αέρα όπως στο F_h
R_c: Βάζουμε 0
Τμ. Υγρανσης:Δεν το τικάρουμε
H_r: Συντελεστής ανάκτησης υγρασίας 0, εκτός αν το μηχανημα που επιλέξατε κάνει και ανάκτηση υγρασιας
Φίλτρα :Το τικάρουμε
Event: Βάζουμε την ηλεκτρική καταναλωση σε kW / m3 / s. Προσοχή εδώ γιατί οι περισσότεροι κατασκευαστές δίνουν την κατανάλωση σε Wh/m3. Θα πρέπει λοιπόν να κάνετε σωστή μετατροπή μονάδων. Μια ασφαλής τιμή για τα περισσότερα συγχρονα μηχανάκια είναι 0.8-1.0 KW/m3/s
Αν σας κάνει εντύπωση ότι μετά την καταχώρηση του μηχανικού αερισμού δεν βλέπετε σημαντική μεταβολή στις καταναλώσεις ή ακόμη και αύξηση της κατανάλωσης, μην ανησυχήσετε, δεν σφάλλατε. Είναι οι αδυναμίες του ΚΕΝΑΚ που έχει τον αθέλητο αερισμο στα ύψη. Θα πρέπει λοιπόν να πάτε να διορθώσετε και τον αθέλητο αερισμό στα κουφώματα. Αν έχετε επιλέξει κουφώματα κατηγορίας 4 σε αεροπερατότητα, τότε τα νούμερα που βγάζει οι ΚΕΝΑΚ από μόνος του (10 -12 m3/h ανα μ2 επιφανειας κουφώματος) είναι εξωπραγματικά. Θα πρέπει , με βάση τα πιστοποιητικά του κουφώματος που επιλέξατε να το κατεβάσετε.
 
Στην TOTEE 20701-1, για την αεροπερατότητα στην επιθεώρηση, προτείνεται χρήση του πιν3.24. Αναφερει επίσης κάτω απο τον πίνακα αυτό ότι για τα πιστοποιημενα κατα το πρότυπο ΕΝ12207 κουφώματα, επιλέγεται η τιμή της διείσδυσης απο τον πίνακα, που αντιστοιχει στην κλάση που αναγράφεται στην πιστοποίηση. Ανατρέχοντας στον πίνακα, για κλάση αεροπερατότητας 4 δίνει τιμή 0,5 m3/h/m2, ανεξαρτήτως πόρτας ή παραθύρου. (τιμή ανηγμένη σε συνθήκες διαφοράς πίεσης 6 Ρα).
 
Τα υπόλοιπα του σχεδιασμού στον οδηγό μας. https://eipak.org/ventilationguide

Εμφάνιση
Απόκρυψη