Παθητικό Κτίριο: Γεγονότα και όχι κενές υποσχέσεις.

Αειφόρος κατασκευή δεν σημαίνει συμβιβασμός στην άνεση. Αντίθετα με το παθητικό κτίριο η θερμική άνεση ενισχύεται, ενώ το κόστος λειτουργίας πέφτει δραματικά. Στο 17ο Παγκόσμιο Συνέδριο για τα Παθητικά Κτίρια στην Φρανκφούρτη το διήμερο 19-20 Απριλίου, πάνω από 1000 εμπειρογνώμονες θα αποδείξουν ότι αυτό είναι εφικτό σε όλα τα κλίματα και για σχεδόν οποιοδήποτε τύπο κτιρίου. Συγκεκριμένες λύσεις για την ενεργειακή επανάσταση θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια διαλέξεων, όπου ομιλητές θα αναλύσουν το πόσο το πρότυπο του παθητικού κτιρίου, ένα πρότυπο με αποτέλεσμα μια πραγματικά “σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας», μπορεί να διευκολύνει την εφαρμογή της νομοθεσίας για την ενεργειακή απόδοση κτιρίων σε όλο τον κόσμο.

Η νέα έκδοση του εργαλείου  Σχεδιασμού Παθητικών Κτιρίων (phpp)  θα παρουσιαστεί στο συνέδριο. Η νέα έκδοση λαμβάνει υπόψη της τόσο τον παθητικό σχεδιασμό του κτιρίου όσο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – ένας συνδυασμός που προωθείται διεθνώς από το PassREg, ένα χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο. Παράλληλα με το συνέδριο, οι κατασκευαστές θα παρουσιάσουν νέα πιστοποιημένα προϊόντα και υπηρεσίες, καθιστώντας  τις ενεργειακά αποδοτικές κατασκευές πιο εύκολες και πιο οικονομικές απο ποτέ.

Η ενεργειακή απόδοση των Παθητικών Κτιρίων έχει τεκμηριωθεί από πολλές μετρήσεις σε πρακτικά παραδείγματα σε όλο τον κόσμο. Αυτό συμβαίνει κυρίως στη Φρανκφούρτη, την ανεπίσημη “Πρωτεύουσα των Παθητικών Κτιρίων”, όπου εξαιρετικά αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί όχι μόνο με τα κτίρια κατοικιών, αλλά και με σχολεία και κτίρια γραφείων. Το Πρότυπο οδηγεί συχνά σε εξοικονόμηση ενέργειας έως και 90% στο κτιριακό απόθεμα, τόσο σε νέες κατασκευές όσο και σε ανακαινίσεις. Την ώρα που  περίπου το 40% της ενέργειας που χρησιμοποιείται παγκοσμίως πηγαίνει σήμερα για τη λειτουργία των κτιρίων μας, είναι σαφές ότι το παθητικό κτιριο μπορεί να κάνει την ενεργειακή επανάσταση πραγματικότητα!

Το Ελληνικό Ινστιτούτο συμμετέχει στο 17ο Παγκόσμιο Συνέδριο με 20μελή ελληνική αποστολή.


Εμφάνιση
Απόκρυψη