Ο μηχανικός αερισμός με ανάκτηση θερμότητας επιβεβλημένη προσθήκη στο Εξοικονομώ-Αυτονομώ

Πώς λειτουργεί - ΡΙΖΑΚΟΣ Γ. Κ. Α.Β.Ε.Τ.Ε. ΜΟΝΩΣΗ, ΔΟΜΗΣΗ, ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΤα σπίτια σήμερα απαιτούν συγκεκριμένες στρατηγικές για τη διατήρηση ενός υγιούς και άνετου περιβάλλοντος διαβίωσης. Η πανδημία Covid-19 μας έδειξε περίτρανα πως ο ελεγχόμενος αερισμός μειώνει την υπερβολική υγρασία και τους ανθυγιεινούς εσωτερικούς ρύπους. Ο σωστά σχεδιασμένος και εγκατεστημένος μηχανικός αερισμός με ανάκτηση θερμότητας αυξάνει την άνεση και την ασφάλεια.

Τα σημερινά σπίτια είναι πιο ενεργειακά αποδοτικά επειδή ακολουθούν πρότυπα που απαιτούν καλύτερη μόνωση και στεγανότητα. Είναι προφανές ότι ο φυσικός αερισμός μέσω των παραθύρων δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του σπιτιού, ενώ πετάει στο καλάθι των αχρήστων την προσπάθεια για εξοικονόμηση ενέργειας.  Ωστόσο, χωρίς ένα σωστά σχεδιασμένο, εγκατεστημένο και συντηρημένο σύστημα αερισμού, τα οφέλη από αυτά τα καλύτερα χτισμένα σπίτια μπορούν να γυρίσουν μπουμεραγκ. 

Όταν σκεφτόμαστε την αγορά, την κατασκευή ή την ανανέωση ενός σπιτιού, όλοι εστιάζουμε πολύ συχνά σε αισθητικά χαρακτηριστικά, παρά σε παράγοντες όπως η ποιότητα του εσωτερικού αέρα. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Πνευμόνων, το 85% των Αμερικανών δεν συνειδητοποίησαν ποτέ ότι ο αέρας στα σπίτια τους αποτελούσε πιθανό κίνδυνο για την υγεία. Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι ότι συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο τη σημασία της ποιότητας του αέρα εσωτερικού χώρου και την άμεση σχέση του με την καλή υγεία. Η πανδημία της covid-19 βοήθησε σε αυτό! Σήμερα  απαιτούμε καλύτερη άνεση και υγιέστερο αέρα. Ο μηχανικός αερισμός είναι απλά ένα σύστημα που μετακινεί τον παλιό, κουρασμένο αέρα έξω από το σπίτι, αντικαθιστώντας τον με μια εισροή φρέσκου αέρα. Ένα σωστά σχεδιασμένο και εγκατεστημένο σύστημα οικιακού αερισμού παρέχει ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων όχι μόνο για τον ιδιοκτήτη σπιτιού, αλλά επίσης δημιουργεί πιο υγιείς, πιο άνετους και  πιο ικανοποιημένους πελάτες.Πώς λειτουργεί - ΡΙΖΑΚΟΣ Γ. Κ. Α.Β.Ε.Τ.Ε. ΜΟΝΩΣΗ, ΔΟΜΗΣΗ, ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

Οι συνηθισμένοι ρύποι από υλικά, ανθρώπους, κατοικίδια ζώα, δραστηριότητες και περιεχόμενο που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή και την επίπλωση του σπιτιού, σε συνδυασμό με την υπερβολική υγρασία από τον κακό αερισμό, μπορούν να δημιουργήσουν ένα ανθυγιεινό περιβάλλον. Παράλληλα η  υπερβολική υγρασία μπορεί να συμβάλει σε αλλεργικά προβλήματα και δομικές βλάβες ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη μούχλας, βακτηρίων, ακάρεων σκόνης, ξηρής σήψης και εντόμων. Το ντους, το μαγείρεμα και οι άνθρωποι παράγουν μεγάλες ποσότητες υγρασίας σε καθημερινή βάση.

Κοινές οικιακές χημικές ουσίες και ρύποι όπως  τα είδη καθαριότητας, χρώματα και διαλύτες, φορμαλδεΰδη από έπιπλα, χαλιά και οικοδομικά υλικά, φυτοφάρμακα, πτητικές οργανικές ενώσεις, οσμές, σωματίδια, ακάρεα σκόνης, τρίχες από κατοικίδιο ζώο, γύρη, αμίαντος, παραπροϊόντα μαγειρικής – γράσο και καπνός, συνιστούν  κίνδυνο για την υγεία  των ενηλίκων αλλά ιδιαίτερα των παιδιών. Επιπλέον τα προϊόντα καύσης  που παράγονται από εξοπλισμό θέρμανσης με καύσιμα, θερμοσίφωνες αερίου, τζάκια, ξυλόσομπες, σειρές αερίων και κεριά , όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του άνθρακα, ενώσεις οξειδίου του αζώτου (NOx), αιθάλη, άκαυστο καύσιμο, σε συνδυασμό με την υγρασία και την θερμότητα επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση.  

Στις σοφίτες επιτείνεται η υπερθέρμανση τους καλοκαιρινούς μήνες και η υπερβολική υγρασία το χειμώνα. Ο έλεγχος αυτών των παραγόντων μέσω του σωστού αερισμού θα βελτιώσει την άνεση και την ποιότητα του εσωτερικού αέρα του σπιτιού για να βοηθήσει τους χρήστες να αναπνέουν με ασφάλεια. Ένα ποιοτικό σύστημα αερισμού με ανάκτηση θερμότητας συμβάλλει επίσης στη διατήρηση της δομικής ακεραιότητας του σπιτιού, στη μείωση του κόστους συντήρησης και στην αύξηση της αξίας του σπιτιού.
Τα συστήματα μηχανικού  αερισμού με ανάκτηση θερμότητας και υγρασίας στο σπίτι έχουν σχεδιαστεί για εύκολη εγκατάσταση και συνήθως απαιτούν λίγη συντήρηση. Οι καταναλωτές θα πρέπει να συμβουλευτούν, εναν εξειδικευμένο μηχανικό ή τον κατασκευαστή ή τον εργολάβο HVAC για να προσδιορίσουν τα κατάλληλα προϊόντα με την ανάλογη πιστοποίηση για τη συγκεκριμένη εφαρμογή τους. Ο ανάδοχος θα διασφαλίσει ότι τα προϊόντα έχουν εγκατασταθεί σωστά και θα κανονίσει τακτικά προγραμματισμένους ελέγχους συστήματος για να επαληθεύσει ότι το σύστημα εξαερισμού λειτουργεί αποτελεσματικά.

Μηχανικός αερισμός με ανάκτηση θερμότητας | Ρούπας Υδραυλικά

Ο μηχανικός αερισμός με ανάκτηση θερμότητας είναι μια από τις 5 βασικές αρχές σχεδιασμού και συνιστάται στα παθητικά κτίρια ώστε να ειναι πιστοποιήσιμα. Θεωρούμε ως ΕΙΠΑΚ πως μετά από δύο “Εξοικονομώ κατ’ οίκον” όπου βιώσαμε αρκετές αστοχίες σε σπίτια και κληθήκαμε να λύσουμε προβλήματα μούχλας και κακής εσωτερικής ατμόσφαιρας μετά από επεμβάσεις ανακαίνισης με νέα κουφώματα και εξωτερικής μονώσεις, ωρίμασαν οι συνθήκες για την αποδοχή του μηχανικού αερισμού στις ελληνικές κατοικίες. Η πρόθεση του Υπουργείου να αναβαθμίσει ριζικά το πρόγραμμα, να δώσει κίνητρα για καλύτερα και πιο αειφόρα σπίτια  και να πετύχει τους φιλόδοξους στόχους του ΕΣΕΚ, πρέπει να περιλαμβάνει και την επιλογή καλύτερων συνθηκών  διαβίωσης μέσα σε αυτά με την επιδότηση και συστημάτων μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας. 


Εμφάνιση
Απόκρυψη