NZEB Roadshow : ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εκδηλώσεις στην πρώτη πόλη, το Ναύπλιο

 

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έργου nZEB Roadshow το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου, διοργάνωσε την 1η Εβδομάδα Εκδηλώσεων στις 16 με 19 Σεπτεμβρίου στο χώρο του Πολυχώρου Φουγάρο στο Ναύπλιο. Έλαβαν χώρα μια σειρά από εκδηλώσεις ενημερωτικού περιεχομένου σχετικά με τα Κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας, τα οποία αποτελούν ήδη υποχρέωση στον κατασκευαστικό κλάδο από τον Ιούνιο του 2021. Όλες οι εκδηλώσεις και τα σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν ήταν δωρεάν και τελούσαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΤΕΕ Πελοποννήσου.

Κάθε ημέρα ήταν αφιερωμένη σε διαφορετική θεματική. Οι ενότητες των εκδηλώσεων ήταν προσανατολισμένες τόσο στους επαγγελματίες και το ευρύ κοινό όσο και στα παιδιά με στόχο να εξοικειωθούν όλοι με την νέα εποχή των κατασκευών, τα Κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας και το πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου. Στα πλαίσια των δράσεων έγιναν επισκέψεις σε δημόσια σχολεία, Δημοτικά και Γυμνάσια.

 

Εικόνα 1. Επισκέψεις στα 2ο και 3ο Δημοτικό και 1ο και 2ο Γυμνάσιο Ναυπλίου

Πιο συγκεκριμένα το πρωί της Πέμπτης 16/09 πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στα 2ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου με παρουσιάσεις, παιχνίδια και κουΐζ στα οποία συμμετείχαν 80 παιδιά από τις τρεις μεγαλύτερες τάξεις. Η επίσκεψή μας ήταν επικεντρωμένη στην ενημέρωση μαθητών και καθηγητών για την σημαντικότητα της εξοικονόμησης ενέργειας και την κλιματική αλλαγή. Αντιστοίχως το πρωί της Παρασκευής 17/09 στο 1ο και 2ο Γυμνάσιο Ναυπλίου 150 παιδιά της 2ης   και της 3ης τάξης είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά πειράματα βασισμένα στη Φυσική με τα οποία γνώρισαν τις βασικές αρχές ενός Κτιρίου Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας.

Οι εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό ξεκίνησαν από το απόγευμα της Πέμπτης 16/09, με μια ημερίδα αφιερωμένη στον Τουριστικό κλάδο με ιδιαίτερη έμφαση στον αειφόρο τουρισμό και την ενεργειακή αναβάθμιση τουριστικών εγκαταστάσεων. Συμμετείχαν εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου της πόλης, εκπρόσωποι του Δήμου αλλά και μηχανικοί της πόλης.

Εικόνα 2.Εκδήλωση  για τον αειφόρο τουρισμό και την ενεργειακή αναβάθμιση τουριστικών εγκαταστάσεων

Το απόγευμα της Παρασκευής 17/09, διεξήχθη διαδραστικό εργαστήριο για τεχνικούς όλων των ειδικοτήτων, πάνω στις βασικές αρχές υλοποίησης ενεργειακών αναβαθμίσεων και πρακτικές υλοποίησης (μόνωση, κουφώματα, συστήματα αερισμού) των Κτιρίων Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας. Το εργαστήριο αυτό που παρουσιάστηκε από στελέχη του ΕΙΠΑΚ για πρώτη φορά πανελλαδικά, είχε μεγάλη απήχηση  και το παρακολούθησαν και αρκετοί μηχανικοί.

Εικόνα 3. Σεμινάριο τεχνικών και επίδειξη συστημάτων Παθητικού Κτιρίου

Το πρωί του Σαββάτου 18/09, διεξήχθησαν παράλληλες δράσεις τόσο για παιδιά όσο και για μεγάλους. Τα παιδιά ακολούθησαν την διαδρομή ενός παιχνιδιού με 5 στάσεις, χρησιμοποιώντας κουίζ και πειράματα, και ανακάλυψαν τα απλά βήματα παρεμβάσεων που γίνονται σε ένα κτίριο ώστε να μετατραπεί σε nZEB. Ακόμα συμπλήρωσαν το comic book, που δημιουργήθηκε ειδικά για τα παιδιά στα πλαίσια του nZEB Roadshow και πριγράφει με απλό και διασκεδαστικό τρόπο τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε ένα κτίριο ώστε να εξοικονομούμε ενέργεια.

Εικόνα 4. Στάση No. 1 Θερμομόνωση

Εικόνα 5. Συμπλήρωση Comic Book

Για επαγγελματίες και το ευρύ κοινό το πρωί του Σαββάτου 18/09, ήταν αφιερωμένο σε ένα σεμινάριο για τους Μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων για το βέλτιστο ενεργειακό σχεδιασμό, τις βασικές γνώσεις των κτιρίων υψηλής ενεργειακής απόδοσης με πρόσθετες πληροφορίες για τις ανακαινίσεις και την διασφάλιση ποιότητας του έργου. Το απόγευμα, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις μηχανικών από υλοποιήσεις Παθητικών Κτιρίων, το λογισμικό το οποίο χρησιμοποιείται για τον σχεδιασμό τους και καινοτόμα συστήματα από τους χορηγούς της εκδήλωσης, τα οποία είναι ιδανικά για Παθητικά Κτίρια.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων στο χώρο του Φουγάρου υπήρχαν εκθέσεις υλικών και συστημάτων από καταξιωμένες εταιρείες –χορηγούς  του κλάδου, καθώς και πρακτικές εφαρμογές σε πραγματικό χρόνο.

Εικόνα 6. Στιγμιότυπo από τις παρουσιάσεις του Σαββάτου

Οι εκδηλώσεις έλαβαν τέλος την Κυριακή 19/09, με την επίσκεψη και ξενάγηση σε ένα υπό πιστοποίηση Παθητικό Κτίριο που βρίσκεται στο παλιό Ναύπλιο, όπου παρουσιάστηκαν από τους υπευθύνους μηχανικούς του έργου η μεθοδολογία και οι πρακτικές που ακολουθήθηκαν στο σχεδιασμό και την κατασκευή του και οι συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν μετά από καιρό μέσα σε αυτό.

[slideshow_deploy id=’10753′]

Για την ομαλή διεξαγωγή των εκδηλώσεων αξίζει να σημειωθεί ότι τηρήθηκαν όλα τα απαιτούμενα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας (λόγω της πανδημίας του COVID-19) .

Μέγας Χορηγός:

Χρυσός Χορηγός:

Υποστηρικτές:


Εμφάνιση
Απόκρυψη