Πενθήμερο εκδηλώσεων στα Τρίκαλα στα πλαίσια του nZEB Roadshow

Στις 24 με 28 Νοεμβρίου το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου, βρέθηκε στα Τρίκαλα, όπου και διοργάνωσε σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων την 2η Εβδομάδα Εκδηλώσεων ενημερωτικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου σχετικά με τα Κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας. Όλες οι εκδηλώσεις και τα σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν ήταν δωρεάν και τελούσαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας.

Όπως και στην πρώτη εβδομάδα εκδηλώσεων στο Ναύπλιο, κάθε ημέρα ήταν αφιερωμένη σε διαφορετική θεματική. Οι ενότητες των εκδηλώσεων ήταν προσανατολισμένες τόσο στους επαγγελματίες και το ευρύ κοινό όσο και στα παιδιά με στόχο να εξοικειωθούν όλοι με την νέα εποχή των κατασκευών, τα Κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας και το πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου.

Οι επισκέψεις σε δημόσια σχολεία αυτή τη φορά πολλαπλασιάστηκαν, καθώς βρεθήκαμε σε σχολεία όλων των βαθμίδων.

Εικόνα 1. Επισκέψεις στα 1ο, 2ο, 5ο και 30ο Δημοτικό, 5ο και 7ο Γυμνάσιο και 8ο Λύκειο Τρικκαίων

Πιο συγκεκριμένα το πρωί της Πέμπτης 25/11 και της Παρασκευής 26/11 πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στα 1ο, 2ο, 5ο και 30ο Δημοτικό Tρικκαίων με παρουσιάσεις, παιχνίδια και κουΐζ στα οποία συμμετείχαν 220 παιδιά από την πέμπτη και έκτη τάξη. Η επίσκεψή μας στα 5ο και 7ο Γυμνάσιο της πόλης ήταν επικεντρωμένη στην ενημέρωση μαθητών και καθηγητών για την σημαντικότητα της εξοικονόμησης ενέργειας και την κλιματική αλλαγή. Εκατόν εξήντα παιδιά της 1ης και της 2ας Γυμνασίου είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τις σκέψεις τους για το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης και να έρθουν σε επαφή με το Πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου. Στο 8ο Λύκειο Τρικκαίων ακολουθήθηκε μια διαφορετική προσέγγιση, για το επάγγελμα ενός μηχανικού και τις προκλήσεις που έχει αλλά και τη στάση του απέναντι στο περιβάλλον και τη διατήρηση της βιωσιμότητας του πλανήτη. 

Οι εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό ξεκίνησαν από το απόγευμα της Τετάρτης 24/11 στο Μουσείο Τσιτσάνη , με ένα διαδραστικό εργαστήριο από τα στελέχη του ΕΙΠΑΚ, αφιερωμένο σε μηχανικούς και τεχνικούς όλων των ειδικοτήτων, στοχευμένο στις πέντε βασικές αρχές του Παθητικού Κτιρίου. Επεξηγήθηκαν τα υλικά και τα συστήματα που είναι ιδανικά για την κατασκευή Κτιρίων Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις καλές πρακτικές σχεδιασμού και υλοποίησης. Μεταξύ άλλων συμμετείχαν εκπρόσωποι του Δήμου και της τεχνικής υπηρεσίας αλλά και αρκετοί μηχανικοί της περιοχής.

Εικόνα 2. Σεμινάριο τεχνικών και μηχανικών – επίδειξη συστημάτων κατάλληλων για Παθητικό Κτίριο

Το απόγευμα της Πέμπτης 25/11, ακολούθησε η ημερίδα στο GiSeMi με θέμα τις Αντλίες Θερμότητας και τον Μηχανικό Αερισμό, αντικείμενα που απασχολούν ιδιαίτερα την αγορά αυτή την περίοδο για αυτό άλλωστε είχε και εξαιρετική απήχηση από μηχανικούς. Με εισηγητές τον Δρ. Γιώργο Δερμεντζή, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό, Διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Innsbruck, Στέφανο Παλλαντζά, Πρόεδρο του ΕΙΠΑΚ και Πιστοποιητή παθητικών κτιρίων και εκπροσώπους των WOLF-ARIES και SYSTEMAIR, συζητήθηκαν λεπτομερώς οι λειτουργίες των συστημάτων. Ακόμα δόθηκαν παραδείγματα για διαφορετικούς τύπους κτιρίων και διαγράμματα κόστους- οφέλους της επιλογής τέτοιων συστημάτων. 

Εικόνα 3. Σεμινάριο και επίδειξη συστημάτων Αντλιών Θερμότητας και Μηχανικού Αερισμού

Tο απόγευμα της Παρασκευής 26/11 και στα πλαίσια και του προγράμματος VILAWATT  η εκδήλωση στον υπέροχο χώρο του Μουσείου Τσιτσάνη ήταν αφιερωμένη στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Φοιτητών που διεξάχθηκε από το ΕΙΠΑΚ σε συνεργασία με το Δήμο Τρικκαίων. Αντικείμενο του διαγωνισμού ήταν η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίου γεωργικών αποθηκών και η μετατροπή του σε κόμβο καινοτομίας και νεοφυών επιχειρήσεων σύμφωνα με το πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν 5 μελέτες και βραβεύτηκαν παρουσία του Δημάρχου Δημήτρη Παπαστεργίου και των εκπροσώπων των χορηγών του διαγωνισμού ARIES και MAPEI οι τρεις καλύτερες λύσεις. Ο κ. Παπαστεργίου ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για το ενδιαφέρον, τον κόπο, την προσπάθειά τους. Αναφέρθηκε στη δυσκολία του εγχειρήματος, καθώς επρόκειτο για πολυχώρο με ιδιαίτερα και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και τόνισε πως ο Δήμος Τρικκαίων θα υιοθετήσει την πρώτη μελέτη, εντάσσοντάς τη στη διαδικασία κατασκευής του Παθητικού Κτιρίου. Το κτίριο αφού κατασκευαστεί πρόκειται να πιστοποιηθεί από το ΕΙΠΑΚ πιθανόν ως το πρώτο Παθητικό Κτίριο τριτογενούς τομέα στην Ελλάδα. 

Εικόνα 4. Στιγμιότυπα από την βραδιά απονομής των βραβείων του διαγωνισμού

Το πρωί του Σαββάτου 27/11, πάλι με την υποστήριξη του VILAWATT, μεγάλοι και παιδιά όλων των ηλικιών βρέθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης για να μάθουν πως να μετατρέψουν το κτίριο τους σε nZEB. Έτσι λοιπόν, ακολούθησαν την διαδρομή ενός παιχνιδιού με 5 στάσεις, έπαιξαν κουίζ και συμμετείχαν σε διαδραστικά πειράματα φυσικής κτιρίου. Στο τέλος τα παιδιά συμπλήρωσαν το comic book, που δημιουργήθηκε ειδικά για αυτό τον σκοπό στα πλαίσια του nZEB Roadshow και περιγράφει με απλό και διασκεδαστικό τρόπο τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε ένα κτίριο ώστε να εξοικονομούμε ενέργεια.

Εικόνα 5. Παιχνίδια για παιδιά

Για επαγγελματίες και το ευρύ κοινό το απόγευμα του Σαββάτου 27/11 στο GiSeMi, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις μηχανικών από υλοποιήσεις Παθητικών Κτιρίων της περιοχής, με λεπτομερή αναφορά στο σχεδιασμό και την κατανάλωσή τους. Δόθηκαν πρόσθετες πληροφορίες με υλικά και καινοτόμα συστήματα για τις ανακαινίσεις και την διασφάλιση ποιότητας των έργων από τους χορηγούς του προγράμματος και τέλος παρουσιάστηκαν μελλοντικά και πολύ υποσχόμενα έργα. 

Καθ΄ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων υπήρχαν εκθέσεις υλικών και συστημάτων από καταξιωμένες εταιρείες –χορηγούς  του κλάδου, καθώς και πρακτικές εφαρμογές σε πραγματικό χρόνο.

Εικόνα 6. Στιγμιότυπo από τις παρουσιάσεις του Σαββάτου

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν την Κυριακή 28/11, με την επίσκεψη και ξενάγηση σε δύο Παθητικά Κτίρια, που βρίσκονται υπό τη διαδικασία πιστοποίησης. Το πρώτο αφορά το 5ο Δημοτικό Σχολείο Τρικκαίων που πρόσφατα ολοκληρώθηκε η ενεργειακή του αναβάθμιση και η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από την υπεύθυνη μηχανικό του Δήμου Αφροδίτη Κωτή αναλύοντας τη μελέτη σχεδιασμού και υλοποίησης. Το δεύτερο κτίριο αφορά μια μονοκατοικία που βρίσκεται στην Καλαμπάκα. Εκεί η Σωτηρία Παπαγεωργίου Πολιτικός Μηχανικός του έργου υποδέχθηκε τους συμμετέχοντες του Roadshow αποδεικνύοντας την μοναδική άνεση ενός Παθητικού Κτιρίου.

Περισσότερα στιγμιότυπα από το nZEB Roadshow στα Τρίκαλα:

[slideshow_deploy id=’10861′]

Για την ομαλή διεξαγωγή των εκδηλώσεων αξίζει να σημειωθεί ότι τηρήθηκαν όλα τα απαιτούμενα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας (λόγω της πανδημίας του COVID-19) .

Για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά το Floulis Photographers Studio.

Μέγας Χορηγός:

 

Χρυσός Χορηγός:

Χάλκινος Χορηγός:

 

Υποστηρικτές του Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού φοιτητών:

Υποστηρικτές:


Εμφάνιση
Απόκρυψη