Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ (Ε.Ι.ΠΑ.Κ.) ιδρύθηκε στις 29 Μαρτίου 2012 στην Αθήνα. Είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Επιστήμονες της Μηχανικής, της Νομικής και της Επικοινωνίας αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να προωθήσουν, σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Παθητικών Κτιρίων (International Passive House Association) και το Ινστιτούτο Παθητικού Σπιτιού (Passiv Haus Institut), στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, το πρότυπο του παθητικού κτιρίου (PassivHaus), ένα πρότυπο που μπορεί αποδεδειγμένα να συμβάλλει ουσιαστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των κτιρίων στον Ελλαδικό χώρο.
Τα ιδρυτικά μέλη-εταίροι του ΕΙΠΑΚ είναι:
Στέφανος Παλλαντζάς, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΙΠΑΚ.Απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου ειδικεύτηκε στον χρονικό και οικονομικό προγραμματισμό μεγάλων έργων. Για είκοσι σχεδόν χρόνια ασχολήθηκε με το project management και την τεχνική υποστήριξη με εξοπλισμούς και υλικά μεγάλων έργων, ενώ παράλληλα κατασκεύαζε σπίτια, προσπαθώντας πάντοτε να εφαρμόσει τεχνολογίες και λογικές φιλικές στο περιβάλλον.
Το 2009 κλήθηκε από τεχνική εταιρεία στην Αθήνα να υποστηρίξει ως project manager την κατασκευή μιας κατοικίας, η οποία θα έπρεπε να καταναλώνει όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια. Εφάρμοσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα με επιτυχία το πρότυπο Passive House σε κτίριο μονοκατοικίας στην Πεντέλη.
Τον Μάρτιο του 2012 ίδρυσε μαζί με άλλους μηχανικούς το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ (www.eipak.org) , το οποίο σήμερα αποτελεί επίσημο εκπρόσωπο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Παθητικών Κτιρίων στην Ελλάδα και την Κύπρο, αριθμεί πάνω από 150 μέλη, διεξάγει σεμινάρια πιστοποίησης σχεδιαστών και τεχνικών παθητικών κτιρίων και συμμετέχει σε διεθνή φόρα και ευρωπαϊκά προγράμματα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Σήμερα υλοποιεί ή επιβλέπει νέα έργα σύμφωνα με αυτό το πρότυπο σε διάφορες Πόλεις της Ελλάδας από την Κέρκυρα μέχρι την Κρήτη και την Κύπρο, ενώ υποστηρίζει τεχνικά και συναφή έργα στην Τουρκία και τη Γερμανία. Το 2016 ολοκλήρωσε, μαζί με την ομάδα Passivistas (www.passivistas.com ), το πρώτο πιστοποιημένο παθητικό κτίριο από ανακαίνιση στην Αθήνα, ένα κτίριο, ανοιχτό σε επισκέψεις σε κάθε ενδιαφερόμενο, που αποτελεί πλέον και την έδρα του ΕΙΠΑΚ.
Έχει κάνει πολλές παρουσιάσεις για το Παθητικό Κτίριο σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και σε εκδηλώσεις σε Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Κροατία, Βουλγαρία, Κύπρο και Τουρκία, ενώ είναι εισηγητής στα Σεμινάρια Passive House Basics, Χρήσης PHPP και Certified PH Designer και tradesperson που γίνονται σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία. Είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Παθητικού Κτιρίου (iPHA) από την ημέρα της ίδρυσης της, μέλος του Affiliates Council , της επιστημονικής επιτροπής και της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της iPHA από το 2013, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του ετήσιου παγκόσμιου συνεδρίου παθητικών κτιρίων από το 2015. Το 2016, στο ιωβηλαίο 20o Παγκόσμιο Συνέδριο που έγινε στο Darmstadt της Γερμανίας, παρουσίασε για πρώτη φορά σε τέτοιο θεσμό ελληνικό έργο.
Είναι πιστοποιημένος σχεδιαστής παθητικών κτιρίων από το Μάρτιο του 2014 , πιστοποιημένος CPHD Trainer από τον Ιούνιο του 2013 και εξουσιοδοτημένος Πιστοποιητής Κτιρίων από τον Μάιο του 2016. Μιλάει γερμανικά και αγγλικά.
Γρηγόρης Μούργελας, Δικηγόρος, Αντιπρόεδρος ΔΣ του ΕΙΠΑΚ.
Ιδρυτής, πριν 40 χρόνια, του Δικηγορικού Γραφείου “Γ.Μούργελας & Συνεργάτες”, πρώην στέλεχος του νομικού τμήματος της ESSO PAPPAS (θυγατρικής της EXXON) στην Ελλάδα.
Έχει εξειδικευθεί, μεταξύ άλλων, στους τομείς της Διαφήμισης και Μέσων, της Ενέργειας, του Περιβάλλοντος και των Κτηματομεσιτικών καθώς και στο Εταιρικό & Εμπορικό Δίκαιο και στους Δημόσιους Διαγωνισμούς, ενώ έχει συμμετάσχει σε όλα τα στάδια των μεγαλύτερων τεχνολογικών έργων και κυβερνητικών συμβάσεων, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα Άμυνας. Η πελατεία του αναζητά και εμπιστεύεται την εμπειρία και το ταλέντο του για την εξεύρεση λύσεων σε περιπτώσεις πολύπλοκων συναλλαγών και εταιρικών σχημάτων. Συμμετέχει ενεργά και συμβουλεύει τους πελάτες για όλες τους τομείς στους οποίους ειδικεύεται το γραφείο.
Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνο-Σουηδικού Eμπορικού Επιμελητηρίου. Έχει υπάρξει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου πολλών ενώσεων, ιδρυμάτων και εταιριών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, όπως της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. (ΕΛΠΕ) και του Φεστιβάλ Αθηνών. Μιλάει ελληνικά και αγγλικά.
Ιωάννης Παππάς, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Γραμματέας του ΔΣ του ΕΙΠΑΚ.
Διευθύνων Σύμβουλος και Συνιδρυτής της Εταιρίας GREEN EVOLUTION. Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών, με ειδίκευση σε θέματα Ενέργειας, Τεχνολογίας Προηγμένων Υλικών και Αξιολόγησης Κατασκευών. Εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Κοινό Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Ενέργεια ως Μεταδιδακτορικός Επιστήμονας, ενώ έχει συνεργαστεί μέχρι σήμερα ως σύμβουλος αναπτυξιακών και ερευνητικών προγραμμάτων με εταιρίες και δημόσιους φορείς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό. Eιδικός εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΤΑΙΕΧ) για τον Ευέλικτο Μηχανισμό της Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπής Αερίων του Θερμοκηπίου. Διατέλεσε Ειδικός Επιστήμονας για την Ενέργεια και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα ήταν και ο πρώτος Διαχειριστής του Ελληνικού Μητρώου Συναλλαγών Δικαιωμάτων Εκπομπής Αερίων του Θερμοκηπίου, αντιπροσωπεύοντας την Ελλάδα σε επίπεδο Διαχειριστών τόσο στα Ευρωπαϊκά όσο και στα Παγκόσμια σχετικά όργανα. Είναι μέλος Ελληνικών και Διεθνών ενώσεων για την προώθηση της Επιχειρηματικότητας, πιστοποιημένος Ενεργειακός Διαχειριστής κατά EUREM και πιστοποιημένος Auditor του διεθνούς προτύπου Πράσινου Τουρισμού GREEN GLOBE.
Ιωάννης Βαβουράκης, Μηχανολόγος Μηχανικός, Μέλος ΔΣ ΕΙΠΑΚΜε σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων (MBA) στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο ΕΜΠ, υπήρξε για πολλά χρόνια στέλεχος του Ομίλου Γερμανού, Εμπορικός Διευθυντής της Παπασωτηρίου ΑΕ με ευθύνη στην ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων, Εμπορικός διευθυντής της Publicworld ΑΕ με συμμετοχή στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του πρώτου καταστήματος Public στο κέντρο της Αθήνας και Εμπορικός Διευθυντής της Metropolis AEE. To 2009 ανέλαβε Διευθυντής Πωλήσεων και Marketing της εταιρείας Novart-Πηγή ΑΕΒΕ με ευθύνη στα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας και τα Φωτοβολταϊκά. Σήμερα είναι εταίρος στην εταιρεία Energy Trust της οποίας κύριο αντικείμενο είναι τα Συστήματα Εξοικονόμησης Ενέργειας & παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. Είναι πιστοποιημένος ενεργειακός επιθεωρητής και μιλάει Αγγλικά.
Στέφανος Χατζούλης, Πολιτικός Μηχανικός Δομικών Εργων
Ιδρυτής και Συνιδιοκτήτης της X+G lab+development με έδρα το Βόλο, ασχολείται συστηματικά με το σχεδιασμό και την κατασκευή κτιρίων ενεργειακής εξοικονόμησης. Μελέτησε και υλοποίησε, σύμφωνα με την Γερμανική νόρμα ΝΕΗ (niedrig energie Haus), που σημαίνει κτήριο χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, νεοαναγειρόμενο κτήριο τριπλοκατοικίας στην Αγριά με απόλυτη επιτυχία. (Το κτήριο κατοικήθηκε το 2010 και οι μετρήσεις έδωσαν ετήσιες καταναλώσεις για θέρμανση το χειμώνα 2010-2011 στα 2,3 λίτρα πετρελαίου/μ2.). Ασχολείται συστηματικά με την προσαρμογή των παθητικών κτιρίων στα Ελληνικά κατασκευαστικά, κλιματικά και οικονομικά δεδομένα με κύριο αντικείμενο εργασίας την προσαρμογή αυτής της καινοτομίας στον Ελλαδικό χώρο. Το 2011 υλοποίησε τα πρώτα Παθητικά κτίρια στην Αγριά Βόλου, τα οποία σήμερα κατοικούνται και αποδίδουν επιτυχώς, ενώ έχει κάνει και άλλες εφαρμογές στην περιοχή του σε νέες η υφιστάμενες κατοικίες. Είναι μέλος της IG PASSIV HAUS Deutschland από το 2011 και του διεθνούς συνδέσμου παθητικών κτιρίων με ΑΠΕ (PassREg) απο το 2012. Γνωρίζει άριστα γερμανικά και αγγλικά.
Γεννήθηκε στο Δημοτικό Διαμέρισμα Φίλιας του Δήμου Σοφάδων το έτος 1966 . Είναι Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του Αριστοτελείου Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης . Από το Φεβρουάριο του 1993 μέχρι σήμερα ασκεί το επάγγελμα του Πολιτικού Μηχανικού ως Μελετητής και Εργολήπτης ιδιωτικών και δημοσίων έργων, διατηρώντας Τεχνικό Γραφείο στην Καρδίτσα. Έχει μελετήσει και κατασκευάσει πολλά ιδιωτικά έργα, όπως κατοικίες, καθώς και ξενοδοχειακές, βιομηχανικές και κτηνοτροφικές μονάδες με σχεδιασμό με τις αρχές τις βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής . Ως Εργολήπτης Δημοσίων Έργων έχει κατασκευάσει έργα οδοποιϊας, οικοδομικά έργα, αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων και λοιπές κτιριακές εγκαταστάσεις . Έχει αποκτήσει επαρκή θεωρητική κατάρτιση και πρακτική εμπειρία στη βιοκλιματική αρχιτεκτονική, τη γεωβιολογία και την οικολογική δόμηση από το 1997. Στο χρονικό διάστημα 1998-2005 εργάστηκε ως ωρομίσθιος Καθηγητής στις Σχολές του ΟΑΕΔ. Είναι από το ιδρυτικά μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Ολιστικής Αρχιτεκτονικής και Οικολογικής Δόμησης : Σ.ΟΛ.ΑΡ. Διετέλεσε Πρόεδρος του εν λόγω Συλλόγου το 2005.Τα τελευταία χρόνια συνδιοργάνωσε ημερίδες σε ολόκληρη τη χώρα και πήρε μέρος ως βασικός ομιλητής πάνω σε θέματα βιοκλιματικής δόμησης και οικολογικής αρχιτεκτονικής. Το 2006 εκλέχτηκε Νομαρχιακός Σύμβουλος στον Νομό Καρδίτσας και από το 2009 έως και το 2010 διετέλεσε Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Καρδίτσας . Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της ” Οικόσφαιρας“ .
Ηλίας Ηγουμενίδης, Πολιτικός ΜηχανικόςΠολιτικός Μηχανικός με έδρα τα Ιωαννινα, συμμετέχει από το 1999 στην οικογενειακή επιχείρηση Γ. ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ Ε.Ε.“, μία από τις κορυφαίες κατασκευαστικές – τεχνικές εταιρίες στην Ήπειρο που ασχολείται επί 35 συνεχή χρόνια με τη μελέτη κατασκευή και πώληση κατοικιών γραφείων καταστημάτων και γενικά την αξιοποίηση των ακινήτων. Από το 2012 κάνει το Msc στην ανάπτυξη ακινήτων στο Πανεπιστήμιο του Salford ( School of the Built Environment ,Manchester, GB) με ειδίκευση στην αποτίμηση και αξιολόγηση επενδύσεων, στα συστήματα διαχείρισης έργου, στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη έργων εξοικονόμησης ενέργειας. Έχει συμμετάσχει σε συνεργασία με το Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και Οικονομία του ΤΕΙ Μεσολογγίου στο έργο “Creating Real eBusiness in Real Estate”, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα προβολής και ανάπτυξης ακινήτων. Είναι πιστοποιημένος σχεδιαστής παθητικών κτιρίων απο το Δεκέμβριο του 2013.
Μίλος Ίλιτς , Πολιτικός Μηχανικός.Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου , Σερβία , οπού γεννήθηκε και μεγάλωσε . Από 2009 είναι μόνιμος κάτοικος Κύπρου . Δουλεύει σε κατασκευαστική εταιρία Hypercon σαν Project Manager , η εταιρία είναι εξειδικευμένη σε αναπαλαίωση παραδοσιακών κτιρίων και ανέγερση και επιδιόρθωση εκκλησιών . Ιδρυτής και Συνιδιοκτήτης εταιρίας Hypercon ENERGOPROJECT, πρώτης εταιρίας στην Κύπρο που σχεδιάζει και κατασκευάζει παθητικά κτίρια. Από 2012 είναι o πρώτος πιστοποιημένος σχεδιαστής παθητικών κτιρίων στην Κύπρο. Ήταν μελετητής και Project Manager στο πρώτο Passive House στην Κύπρο. Το σπίτι κατοικείται από 1.1. 2014 και δείχνει εξαιρετικά αποτελέσματα σε εξοικονόμησης ενέργειας και θερμικής άνεσης. Συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Frederick σε παρακολούθηση θερμοκρασίας και υγρασίας μέσα σε παθητικό κτίριο και κατανάλωσης ενέργειας . Από Ιούνιο του 2014 είναι μέλος του ΔΣ Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικών Κτιρίων και εκπρόσωπος του για την Κύπρο .
Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Από το 1999 μέχρι το 2004 εργάστηκε ως επιβλέπων μηχανικός στην κοινοπραξία ΓΕΦΥΡΑ. Έχει 12ετή εμπειρία στον σχεδιασμό και κατασκευή κτιρίων. Είναι Πιστοποιημένος Σχεδιαστής Παθητικών Κτιρίων από τον Απρίλιο του 2015 και εισηγητής σε σεμινάρια πιστοποίησης απο το 2016. Συμμετείχε στον σχεδιασμό και υλοποίηση του πρώτου πιστοποιημένου παθητικού κτιρίου από ανακαίνιση στην Ελλάδα. Εχει ολοκληρώσει τον τελευταίο χρόνο δύο έργα στην Αθήνα , ένα νέας κατοικίας και ένα αναβάθμισης υφιστάμενης κατοικίας, ενώ σήμερα μελετά και υποτηρίζει δεκάδες παθητικά κτίρια στην Ελλάδα. Σήμερα είναι ταμίας στο ΔΣ του ΕΙΠΑΚ και υπεύθυνη πιστοποιήσεων και εκπαίδευσης στο ΕΙΠΑΚ.
Το καλοκαίρι του 2017 ολοκλήρωσε την Πρακτική του στο Passive House Institut Dr. Wolfgang Feist, όπου με την καθοδήγηση του Γερμανού καθηγητή και άλλων στελεχών του PHI εκπαιδεύτηκε πάνω στο σχεδιασμό και υλοποίηση παθητικών κτιρίων. Ολοκλήρωσε τη διπλωματική του πάνω στο ίδιο αντικείμενο, ενώ έχει πιστοποιηθεί ως Σχεδιαστής Παθητικών Κτιρίων.
Από τον Σεπτέμβριο του 2017 είναι στέλεχος του ΕΙΠΑΚ , υπεύθυνος υποστήριξης μελετών, υπολογισμού θερμογεφυρών και σχεδιασμού σκίασης. Είναι επίσης υπεύθυνος ανάπτυξης της ελληνικής έκδοσης του λογισμικού PHPP και των ελληνικών προγραμμάτων εκπαίδευσης και πιστοποίησης.
Από τον Ιούνιο του 2017 είναι υπεύθυνος επικοινωνίας και γραμματειακής υποστήριξης του ΕΙΠΑΚ, ενώ παράλληλα σπουδάζει. Είναι υπεύθυνης υποστήριξης μελών και υλοποίησης του προγράμματος FIT-TO-NZEB.
.