Βανουάτου: Μια χώρα που δεν ξέρουμε ότι υπάρχει και σύντομα δε θα υπάρχει

Σε άρθρο στο Πρώτο Θέμα αναφέρεται ότι έλιωσαν 22 τόνοι πάγου στη Γροιλανδία μέσα σε μία μέρα. Ποσότητα νερού η οποία θα μπορούσε να καλύψει σε ύψος 5εκ. ολόκληρη την πολιτεία της Φλόριντα.

Να πιάσουμε λοιπόν το δυτικό κόσμο. Τους οικονομικούς μετανάστες δεν τους θέλουμε, τους πρόσφυγες πολέμου δεν τους θέλουμε, τους μετανάστες κλιματικής αλλαγής θα τους θέλουμε? Γιατί αυτοί δε θα ναι 5-10 εκατομμύρια, θα είναι 500 εκ. με 1 δις, μέχρι το 2050. Τι ρυπαίνει? Ξανά: 1) Βιομηχανία (20%), 2) Μεταφορές (25%), 3) Κτίρια (40%), 4) Άλλα (10%)

Ας πιάσουμε το 3, γιατί για τα άλλα δεν έχουμε άποψη. Δε ντρεπόμαστε να έχουμε μια ευρωπαϊκή οδηγία για να nZEB και να είναι τόσο ασαφής, ώστε το κάθε κράτος να κάνει ότι θέλει? Δε ντρεπόμαστε να αφήνουμε τον κόσμο ανενημέρωτο και να τον αφήνουμε να ζει είτε με κουβέρτες, είτε με 10 κλιματιστικά σε 100τμ και αμφιβόλου ποιότητας και λειτουργίας θέρμανση το χειμώνα? Δε ντρεπόμαστε να βάζουμε ακόμα αποστάτες αλουμινίου και λεβητάκια ΦΑ στα μπαλκόνια? Δε ντρεπόμαστε να έχουμε οπισθοδρομικούς ανθρώπους σε καίριες θέσεις λήψης αποφάσεων? Το 1 δις άνθρωποι που θα μεταναστεύσουν προς τις ψυχρές και εύκρατες κλιματικές ζώνες είναι κάτι μακρινό θαρρείτε? Αμ δεν είναι, είναι ο αυριανός μας συγκάτοικος σε ένα σπίτι 60τμ με 4 κλιματιστικά και 45 βαθμούς το καλοκαίρι. Τρομάζουμε μην πέσει το ρεύμα στις μεγάλες πόλεις και συστήνεται «έξυπνη» χρήση κλιματιστικών. Απ’ την άλλη θέλουμε να φέρουμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα και φορτιστές. Το χούμε χάσει τελείως παιδιά. Η επιστημονική κοινότητα της υγείας διανθίζει και σώζει ζωές και η επιστημονική κοινότητα των μηχανικών παραπαίει. Μηχανικοί, η πιο πολυμήχανη κοινωνική ομάδα, η ομάδα ανθρώπων που ευθύνεται για την οικοδόμηση των πάντων. Πλέον πιο οπισθοδρομική και από τους δωδεκαθεϊστές (από τους οποίους ζητώ συγγνώμη). Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, είναι παγκόσμιο δυστυχώς.

Για να μη μακρηγορώ, η φυσική είναι μια, το ζεστό πάει στο κρύο. Όσο τα κτίρια μας άγουν τη θερμότητα, θα απαιτούν ενέργεια θέρμανσης και ψύξης.

Προς όλους τους φορείς: Αν δε σας αρέσει η λέξη Παθητικό στα κτίρια μην τη λέτε δε μας πειράζει. Για το θεό όμως, εκπαιδευτείτε και εκπαιδεύστε τους μηχανικούς και τους πολίτες, είναι έξυπνοι άνθρωποι, δώστε κίνητρα για καλύτερα κτίρια και όχι για μπαλώματα (βλ. επόμενο εξοικονομώ). Αφήστε τα συμφέροντα, και υπακούστε στους νόμους της φυσικής. Περνάμε το 80% της ζωής μας στα κτίρια. Αξίζουμε όλοι να ζούμε στους 20 με 25 βαθμούς και τις βέλτιστες εσωτερικές συνθήκες με την ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας.

Αριστεροί, δεξιοί, περιβαλλοντολόγοι, κλέφτες, ψεύτες, χριστιανοί, μουσουλμάνοι, ρατσιστές, ηλικιωμένοι, νέοι, καλοί, κακοί ενωθείτε γρήγορα γιατί χανόμαστε, όντως!

Και αν δεν το κάνετε για εσάς, κάντε το για το Βανουάτου και τις λοιπές λωρίδες νησιών οι οποίες σε 10 χρόνια δε θα υπάρχουν, ενώ ήδη οι κάτοικοι μεταναστεύουν στην «ηπειρωτική» Ωκεανία και σύντομα δίπλα μας.

Δημήτρης Παλλαντζάς,
Φυσικός Κτιρίων


Εμφάνιση
Απόκρυψη