Το πρώτο παθητικό νηπιαγωγείο στην Ελλάδα στο Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου και ο Δήμος Μοσχάτου Ταύρου πραγματοποίησαν με επιτυχία την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020 στον θερινό κινηματογράφο Μοσχάτου-Ταύρου στην πλατεία Μεταμορφώσεως- Ταξιάρχη Παπαντώνη την εκδήλωση απονομής των πρώτων βραβείων του φοιτητικού Διαγωνισμού για τον Αρχιτεκτονικό/Ενεργειακό σχεδιασμό του Πρώτου στην Ελλάδα Νηπιαγωγείου σύμφωνα με το πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου.

 

Στόχος του διαγωνισμού, που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, αποτέλεσε η εξοικείωση των φοιτητών – νέων μηχανικών με τον βέλτιστο τρόπο δόμησης και ριζικής αναβάθμισης κτιρίων μέσω της μη τυπικής μάθησης, που προσέφερε ο διαγωνισμός.

Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν 32 ομάδες φοιτητών και 210 συνολικά φοιτητές από όλα τα Πανεπιστήμια και Πολυτεχνεία της Ελλάδας. Οι ομάδες αποτελούνταν υποχρεωτικά από όλες τις  ειδικότητες μηχανικών. Στους φοιτητές προσφέρθηκαν πάνω από 250 ώρες εκπαίδευσης από 40 στελέχη και συνεργάτες του Ε.Ι.ΠΑ.Κ με τη μορφή του mentoring, καθώς και δωρεάν λογισμικό ενεργειακού ισοζυγίου κτιρίων και δωρεάν πρόσβαση σε πλούσια βιβλιογραφία. Το κτίριο θα κατασκευαστεί σε ένα Δήμο με συνείδηση, όραμα και γνώση των προβλημάτων της σημερινής κοινωνίας.

Κατά τη διαδικασία του Διαγωνισμού, η κριτική επιτροπή , αποτελούμενη από τον καθηγητή και ιδρυτή του Διεθνούς Ινστιτουτου Παθητικού Κτιρίου Wolfgang Feist, τον Πρόεδρο του ΕΙΠΑΚ και Πιστοποιητή Παθητικών Κτιρίων Στέφανο Παλλαντζά, τον Δήμαρχο Μοσχάτου Ταύρου Ανδρέα Ευθυμίου, δύο Γερμανούς αρχιτέκτονες ειδικευμένους σε παθητικά εκπαιδευτικά κτίρια (Simone Kreutzer και Gernot Vallentin) και πέντε Έλληνες καθηγητές Πολυτεχνείων (Ντένια Κολοκοτσά, Κατερίνα Τσικαλουδάκη, Αλέξανδρος Παπαγιάννης, Χρήστος Τζιβανίδης, Πάνος Παρθένιος), επέλεξε τρεις (3) μελέτες προς βράβευση, τηρουμένων των προϋποθέσεων της αρχικής προκήρυξης. Από τις τρεις βραβευμένες μελέτες ο Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου και εξειδικευμένοι σχεδιαστές Παθητικών Κτιρίων, στελέχη του Ε.Ι.ΠΑ.Κ., θα επιλέξουν αυτή που θα υλοποιηθεί στο συγκεκριμένο οικόπεδο, ενώ οι υπόλοιπες μελέτες θα προταθούν στην ΚΕΔΕ για υλοποίηση σε άλλους δήμους της χώρας.

Στην εκδήλωση, την οποία στήριξαν έμπρακτα πολλές εταιρείες, μεταξύ αυτών σαν Μέγας Χορηγός η Aluplast Hellas, Χρυσός χορηγός η SIGA και σαν υποστηρικτές οι ΕΤΕΜ, η Γ.Κ.ΡΙΖΑΚΟΣSystemair και η Isomat, παρευρέθηκαν 120 άτομα με τους διαγωνιζόμενους να είναι όλοι εκεί καθώς και με αρκετούς επιστήμονες από τον χώρο της ενέργειας και της κατασκευής κτιρίων. Από τις 32 ομάδες, οι 13 έφτασαν ως το τέλος παραδίδοντας εξαιρετικές μελέτες.

1ο βραβείο (3.000€) για τους Pass2use (Κλειώ Χατζάκη Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Στέφανος Γκουτζούπας Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Δέσποινα Καρπουζλή Πολιτικός Μηχανικός, Δημήτρης Γριμέκης Πολιτικός Μηχανικός, Θεοδωρίδης Μάριος Μηχανολόγος Μηχανικός, Καψαρίδης Γιάννης Μηχανολόγος Μηχανικός) απένειμαν οι Ανδρέας Ευθυμίου δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου και Χρήστος Τζιβανίδης καθηγητής της σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ  και μέλος της κριτικής επιτροπής.

2ο βραβείο (2.000€) για τους Ctrl+P (Ελένη Αντωνιάδου Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Έλενα Λαζαρίνα Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Φάνης Γεωργιάδης Αρχιτέκτονας Μηχανικός,Ιωάννης Σαββίδης Μηχανολόγος Μηχανικός, Γαβριήλ Τσέπης Πολιτικός Μηχανικός) απένειμε ο Ανδρέας Δερβίσης ιδιοκτήτης της Aluplast Hellas

3ο βραβείο (1.000€) για τους Zeb-Res (Δήμητρα Ζουλή Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Χαρά Πούλιου Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Χρήστος Παυλίδης Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Σπύρος Σταλίκας Μηχανολόγος Μηχανικός, Δημήτρης Τσιτούρης Μηχανολόγος Μηχανικός, Δημήτρης-Νίκος Κονιόρδος Πολιτικός Μηχανικός, Θεοδώρα Γροσομανίδη Πολιτικός Μηχανικός, Σάββας Παπαϊακώβου Μηχανολόγος Μηχανικός) απένειμε ο Στέφανος Παλλαντζάς Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού κτιρίου.

Την εξάδα συμπλήρωσαν οι Eco-Pax, οι Eco-Fecta και οι Klepsydra καταλαμβάνοντας με πολύ μικρή διαφορά την 4η, 5η και θέση αντίστοιχα.

Fairplay Βραβείο για τους Big Hero 6 ( Καλκανάς Ιωάννης Πολιτικός Μηχανικός, Αθηνά Ιορδάνου Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Ηλιοθέα Ματζαρίδου Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Νεφέλη Ματζαρίδου Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Ολυμπία Τιφκίτση Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Χαράλαμπος Βασιλείου Μηχανολόγος Μηχανικός) για την ευγενή άμιλλα και την συνεργατικότητα που επέδειξαν τις δύσκολες μέρες της καραντίνας  και την προσπάθεια τους μέχρι το τέλος.Τα μέλη της ομάδας  θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες και τους πόρους του ΕΙΠΑΚ καθώς και θα είναι μέλη του μέχρι να πάρουν πτυχίο.

Παρουσιάστηκαν 13 φανταστικές μελέτες συνολικά από ομάδες από όλη την Ελλάδα: Mechanprism, Zeb-Res, Ctrl+P, BIG HEROES 6, Passive Attack, Panko Group, I4Eco, Pass2use, ECO-FECTA, Eco-Pax, Klepsydra, Aggressive House, Efesto.

Στην εκδήλωση που συντόνισε ο Γραμματέας του ΕΙΠΑΚ , Δρ.Ιωάννης Παππάς, χαιρέτησαν:

  • ο Wolfgang Feist, ιδρυτής του προτύπου του Παθητικού Κτιρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης από την Γερμανία μιλώντας από το πρώτο παθητικό κτίριο του κόσμου τονίζοντας την θερμική του άνεση ακόμα και σε μία ζεστή μέρα στην Γερμανία είπε: “Συγχαρητήρια σε όσους έλαβαν μέρος σε αυτόν Διαγωνισμό για τον σχεδιασμό του Νηπιαγωγείου και συγχαρητήρια στον Δήμο για την απόφασή του να ενισχύσει τις ενεργειακά βιώσιμες κατασκευές, όπως είναι το πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου, με σκοπό τα παιδιά να εξοικειωθούν με αυτές τις έννοιες. Καλή επιτυχία σε όλους και αν δεν είστε ένας από τους νικητές, ύψιστη σημασία έχει η συμμετοχή σας σε ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα “
  • ο Χρήστος Τζιβανίδης, καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών και μέλος της κριτικής επιτροπής είπε χαρακτηριστικά πως “Πριν από κάποιο διάστημα συζητούσαμε με τον Στέφανο (σ.σ. Παλλαντζά) πως θα ενισχύσουμε την ενεργειακή κουλτούρα στα πανεπιστήμια με στόχο τα δημόσια κτίρια και πως αυτό που συνέβη με τον Διαγωνισμό ήταν ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα “.
  • ο δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου που υποσχέθηκε πως ” το Νηπιαγωγείο θα υλοποιηθεί μέχρι τις επόμενες εκλογές, ώστε να το απολαμβάνουν τα παιδιά και πως τέτοιες συνεργασίες των Πανεπιστημίων με φορείς σαν το ΕΙΠΑΚ μπορούν να επιφέρουν μόνο θετικά αποτελέσματα για όλους
  • ο Χρυσόστομος Δερβίσης εμπορικός διευθυντής της Aluplast, που αναφέρθηκε αναλυτικά στις νέες τάσεις των κουφωμάτων και στον πρωτοποριακό σχεδιασμό που εφαρμόζει η Aluplast με κυρίαρχο στόχο την ενεργειακή αποδοτικότητα,  θέτοντας ουσιαστικά τα standards στην αγορά αυτήν την στιγμή με βασική  κατεύθυνση την οικολογική συνείδηση.
  • Οι  Αγγελική και Διόνη Σταθοπούλου, στελέχη του ΕΙΠΑΚ που ασχολήθηκαν με τα πολεοδομικά θέματα του έργου και καθοδήγησαν με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια όλες τις ομάδες,  εξέφρασαν την ικανοποίηση τους και τον θαυμασμό τους για το αποτέλεσμα και έδωσαν συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετείχαν.
  • Ο Στεφανος Παλλαντζάς, Πρόεδρος του ΕΙΠΑΚ, ο οποίος εξήγησε κάποιες λεπτομέρειες της διαδικασίας τόσο κατά τους 8 μήνες του διαγωνισμού όσο και κατά τη διαδικασία επιλογής της καλύτερης εργασίας. Ο Πρόεδρος του ΕΙΠΑΚ πρότεινε να δοθούν οι υπόλοιπες πέραν της πρώτης μελέτες στην Κεντρική Ένωση Δήμων ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα να υλοποιηθούν σε άλλους Δήμους της χώρας. Τέλος ανακοίνωσε ότι ο Διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί και του χρόνου, αυτή τη φορά σε υφιστάμενο κτίριο της πόλης των Τρικάλων, όπου φοιτητές από όλα τα Πολυτεχνεία και Πανεπιστήμια ανά την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και αλλοδαποί φοιτητές που βρίσκονται στην Ελλάδα μέσω του ERASMUS+ θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τα Παθητικά Κτίρια, να εξοικειωθούν ως προς την συνεργασία με άλλους τομείς μηχανικών και να μπουν στον κόσμο των ενεργειακά βιώσιμων κτιρίων.

Tο ΕΙΠΑΚ και ο Δήμος Μοσχάτου Ταύρου συνεχίζουν τη άριστη συνεργασία που έχουν τον τελευταίο χρόνο και την επεκτείνουν συνεχώς και σε άλλες δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια. Μια από αυτές , στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος RINNO (HORIZON2020), ξεκίνησε ήδη με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των εργατικών πολυκατοικιών του Μοσχάτου.

 

 


Εμφάνιση
Απόκρυψη