To Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων διοργάνωσε την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου στο Μουσείο Τσιτσάνη την τελετή απονομής βραβείων του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Φοιτητών 2021. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε τo 2020 με τη συνεργασία του ΕΙΠΑΚ και του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου όπου φοιτητές κλήθηκαν να σχεδιάσουν από την αρχή ένα νηπιαγωγείο σύμφωνα με το Πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου. Μετά την επιτυχία που σημείωσε την πρώτη χρονιά ο διαγωνισμός αυτός, έγινε θεσμός για το ΕΙΠΑΚ, καθώς όλο και περισσότεροι Δήμοι έδειξαν έντονα το ενδιαφέρον τους.
Αυτή τη χρονιά το αντικείμενο του διαγωνισμού ήταν η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίου γεωργικών αποθηκών στα Τρίκαλα και η μετατροπή του σε κόμβο καινοτομίας και νεοφυών επιχειρήσεων σύμφωνα με το πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου. Εικοσιπέντε ομάδες φοιτητών έλαβαν συμμετοχή να ανακατασκευάσουν και να αναβαθμίσουν ενεργειακά το υπάρχον κτίριο αποθηκών μέσα σε επτά μήνες, με σκοπό να στεγαστεί ένα κέντρο πολλαπλών χρήσεων τύπου Hub. Η επιλογή του Δήμου δεν ήταν τυχαία, καθώς φημίζεται για την καινοτομία του και την ευαισθητοποίηση του στα προβλήματα της σημερινής κοινωνίας.
Έτσι μετά τη λήξη της προθεσμίας παράδοσης των μελετών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων nZEB Roadshow και VillaWatt, η αυλαία του διαγωνισμού έκλεισε με μια εκδήλωση ανοιχτή προς το κοινό για την βράβευση των μελετών. Κατά τη διάρκεια της παρουσιάστηκαν 5 μελέτες και βραβεύτηκαν παρουσία του Δημάρχου Δημήτρη Παπαστεργίου και των εκπροσώπων των χορηγών του διαγωνισμού ARIES και MAPEI οι τρεις καλύτερες λύσεις. Ο κ. Παπαστεργίου ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για το ενδιαφέρον, τον κόπο και την προσπάθειά τους. Αναφέρθηκε στη δυσκολία του εγχειρήματος, καθώς επρόκειτο για πολυχώρο με ιδιαίτερα και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και τόνισε πως ο Δήμος Τρικκαίων θα υιοθετήσει την πρώτη μελέτη, εντάσσοντάς τη στη διαδικασία κατασκευής του Παθητικού Κτιρίου. Το κτίριο αφού κατασκευαστεί πρόκειται να πιστοποιηθεί από το ΕΙΠΑΚ πιθανόν ως το πρώτο Παθητικό Κτίριο τριτογενούς τομέα στην Ελλάδα.
Εικόνα 4. Στιγμιότυπα από την απονομή του πρώτου βραβείου του διαγωνισμού
Οι προτάσεις που βραβεύτηκαν, αναλυτικά ήταν:
1ο Βραβείο: Ομάδα Cre8, αποτελούμενη από τις: Ελισάβετ Ιωσηφίδη, Ευγενία Μαλάμογλου, Kravtcova Nadezhda, Μοσχοπούλου Νικολέτα, Πετροπούλου Ρουμπίνη. Το βραβείο επέδωσε ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, ενώ το χορήγησε η εταιρεία WOLF ARIES με παρόντα τον εκπρόσωπό της Αχιλλέα Ρουσιαμάνη.
2o Βραβείο: Ομάδα ECO View, αποτελούμενη από τους/τις: Κωνσταντίνο Κυριάκου, Χριστίνα Κωστή, Σωτηρία Ευαγόρου, Νικόλαο Ασσιούρα, Βαρέλη Αικατερίνη, Αλέξανδρο Καζαμία, Νικόλαο Κωστή. Το βραβείο επέδωσε η τ. αντιδήμαρχος Τρικκαίων Βασιλένα Μητσιάδη, ενώ το χορήγησε η εταιρεία MAPEI.
3o Βραβείο: Ομάδα Passifists, αποτελούμενη από τους/τις: Αθηνά Ιορδάνου, Ιωάννη Καλκανά, Ιωάννη Κανελλόπουλο, Κωνσταντίνο Νεχωρίτη, Νικόλαο Γεωργούση, Ολυμπία Τιφκικτσή, Παναγιώτης Αθανασίου, Παναγιώτη Λύκα. Το βραβείο επέδωσε η υπεύθυνη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Τρικκαίων Θεοδώρα Σαργιώτη ενώ το χορήγησε η εταιρεία MAPEI με παρόντα τον εκπρόσωπό της Γιάννη Γκουτζαμάνη.
Για ακόμη μια φορά θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους φοιτητές που συμμετείχαν στο διαγωνισμό για την προσπάθεια τους και το αποτέλεσμα που μας έδωσαν.
Μπορείτε να δείτε ένα συνοπτικό βίντεο από την μελέτη της πρωτεύσασας ομάδας:
Μπορείτε να δείτε ένα συνοπτικό βίντεο από την μελέτη της δεύτερης ομάδας:
Περισσότερα στιγμιότυπα από την βράβευση των φοιτητών στα Τρίκαλα:
[slideshow_deploy id=’10888′]
Για την ομαλή διεξαγωγή των εκδηλώσεων αξίζει να σημειωθεί ότι τηρήθηκαν όλα τα απαιτούμενα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας (λόγω της πανδημίας του COVID-19) .
Για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά το Floulis Photographers Studio.
Υποστηρικτές του Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού φοιτητών: